недеља, април 14, 2024
ВестиДруштво

ЗЕЛЕНИ БИОСКОП Слободне зоне у Еколошком центру Радуловачки

Зелени биоскоп је нови пројекат Филмског фестивала Слободна зона који ће овог лета озеленети тргове и паркове пет градова.
Филмски програм биће презентован публици у оквиру биоскопа на отвореном а биће приказивани филмови који тематски у фокусу имају екологију и заштиту животне средине.

Први град у ком ће Зелени биоскоп гостовати јесу Сремски Карловци. Уз подршку Општине Сремски Карловци пројекције ће се одржавати у дворишту Еколошког центра Радуловачки 22. и 23. јула (петак и субота).

Пројекције ће бити бесплатне и отворене за све посетиоце. Филмови који су на репертоару су Тајни живот дрвећа и Земља меда а почетак приказивања је у 21 час.

Идеја Зеленог биоскопа је да допринесе подизању нивоа еколошке свести код грађана о заштити животне средине и да их подстакне на критичко промишљање како се односе према средини у којој живе. Због тога су и пројекције замишљене на отвореном, у простору у ком ће се спајати публика и окружење, у ком ће филмска прича и на овом нивоу кореспондирати са публиком.

Овим пројектом, Филмски фестивал Слободна зона жели да настави идеју употребе филма као средства које комуницирањем о актуелним проблемима указује управо на овакав значај седме уметности – као простора у ком се реалност преиспитује и у том процесу и обраћа другима. Изабравши за тему управо оно што је сваком од нас (или би требало да буде) једнако битно, а то је екологија и очување животне средине.

Зелени биоскоп је подржала Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе” и биће део програмског лука Дунавско море.
Пројекат се финансира и уз подршку Града Новог Сада.

Verified by MonsterInsights