четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

Завршена летња школа црквеног појања у Сремским Карловцима

Летња школа црквеног појања “Корнелију у спомен” ове године обележава 30 година трајања, а током ове седмице “Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца” приредило је богат програм за више од 30 полазника који су пристигли из Новог Сада, Београда, Руме, Смедерева, Крагујевца, Беча, Сремске Митровице и др. Као и претходних година концепција рада остала је иста.

Организоване су три радионице које предводе признати диригенти као што су Мила Радонић (радионица за мешовити хор), мср Јован Стојановић (појачка радионица) и Наташа Ђурагић (дечји хор). Полазници су свакодневно учествовали на пробама и припремали се за завршни концерт који је одржан синоћ у дворишту Карловачке гимназије.

– Основна идеја ове школе је да младим људима буде пружена прилика да упознају традиционално српско црквено појање – истакла је аутор програма школе др Наташа Марјановић. – Између музичких активности, кроз низ различитих предавања из области музикологије, теологије и психологије, полазници могу да стекну више сазнања о културној и друштвеној историји нашег народа.

Замисао о оснивању ове летње школе потекла је давне 1993. када је “Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца” по први пут под вођством музиколога др Данице Петровић окупило младе људе који негују љубав према црквеном појању.

– Сматрамо да ове године треба да сумирамо утиске и досадашње резултате рада. – рекла је Марјановић. – Свесни смо да је историјски тренутак и да су прилике другачије након 30 година трајању, па у том погледу размишљамо о евентуалним мањим променама, новитетима и како бисмо даље могли наставити са радом. Ослушкујемо потребе свих наших полазника поготово оних који су већ дуги низ година с нама. Истовремено, позивамо и све оне који су се први пут пријавили да изнесу своје утиске, идеје и предлоге.

Поред главног културно-образовног програма за све појце је приређен и једнодневни излет, па су тако сви заинтересовани имали прилику да посете манастир Бођани, као и тврђаву у Бачу.

– Раније смо најчешће облиазили манастире по Фрушкој гори, а пре неколико година били смо у посети Темишварској епархији, где су полазници могли да виде и друге интересантне локације. Комплетан програм показује да смо деценијама чувари традиције, нарочито због истрајности нашег друштва које поред разних околности није престајало с радом – навела је председница “Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца” Драгиња Калинић.

Летњу школу помогли су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фонд за науку Републике Србије, Богословија “Св. Арсеније”, Епархија Сремска, Општина Сремски Карловци, а донатори су Музеј пчеларства и винска кућа Живановић и Подрум “Бајило”.

извор: дневник.рс

Verified by MonsterInsights