недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Завршена летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“

Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“ 31. по реду, која је почела 30. јуна, завршена је данас учешћем полазника на светој литургији у манастиру Велика Ремета. Претходио јој је завршни концерт у свечаној сали Карловачке гимназије 5. јула на ком су полазници показали како се за свега пет дана може припремити концерт. За то су заслуге припале како њима тако и диригентима Вери Царини која је дириговала мешовитим хором, Марку Јовановићу који је ове године водио појачку радионицу и Наташи Ђурагић чији задатак је био да са најмлађима увежба композиције за завршни концерт.

Певачи су овог пута дошли из Подгорице, Панчева, Бечеја, Нове Пазове, Новог Сада, Земуна, Руме, а међу њима значајан је био број оних којима је то било прво учешће. 

На почетку четврте деценије Летње школе „Корнелију у спомен“ њено одржавање помогли су Министарство културе, По-крајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, општина Сремски Карловци, Креативни клуб Едуко, потомци Бранка Ченејца, винарије Живановић и Бајило. Кључну улогу у њеном постојању све то време па и овог пута има Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца на челу са председницом Драгињом Калинић. То је и на отварању, али и на завршном концерту нагласила ауторка програма школе и сама учесница неколико година, а садашња научна сарадница Музиколошког института САНУ др Наташа Марјановић.

– Само ми који смо учестовали делом у организацији или као полазници, можемо да разумемо колика је љубав, истрајност и упорност људи који чине то друштво, да школа опстане у све тежим условима – нагласила је Наташа Марјановић, одајући им захвалност на томе. – Посебна захвалност припада проф. др Даници Петровић, која је школу основала и која је током низа годи-на наступала као предавач, аутор програма, ментор, а и данас нас саветује како да идемо даље, као и епископу сремском Василију на дугогодишњој подршци.

По дугогодишњем обичају осим музичких радионица, полазници су претходних седам дана имали прилику да присуствују и занимљивим предавањима, певају на богослужењима, и да се друже.

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights