понедељак, април 22, 2024
ВестиКултура

Откривена биста Дејана Медаковића у холу Карловачке гимназије

Биста академика Дејана Медаковића откривена је данас, на дан када је рођен, у холу Карловачке гимназије у којој се школовао од 1937. до 1941. године.
Открили су је потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и син Дејана Медаковића, Павле.

По речима Маје Гојковић која је и председница Одбора за обележавање сто година од рођења Дејана Медаковића, данашње откривање бисте круна је свечаности која је приређена тим поводом лане.

Министарка је рекла да је Дејан Медаковић великан науке и културе и личност која је обележила читаву епоху у новијој историји Србије и да је сигурна да је свима који су присуствовали том чину велико задовољство што је непролазно дело чуваног академика и истинског патриоте све сабрало у Сремским Карловцима, центру српске духовности, културе и образовања.

– Његов величанствени научни опус, марљив и посвећен рад на очувању културног и националног идентитета представљају једну од стожерних тачака нашег целокупног стваралаштва у 20. веку – казала је Гојковићева. – Ерудита најплеменитије врсте, ренесансна личност светског формата, истовремено је до најситнијих детаља познавао свој народ, његову историју и културу и без грешке умео да препозна ко су нам пријатељи у бурним временима и тешким околностима.

По речима министарке, важно је и да се након престанка формалног обележавања века од Медаковићевог рођења подсећамо и никада не допустимо да глобални ток времена и заборава одведу његово дело на слепи колосек колективног памћења.

Покрајински премијер Игор Мировић рекао је да је академик Дејан Медаковић личност која је осветљавала као светионик не само нашу садашњост већ и прошлост.

–Дело академика Дејана Медаковића у области историје уметности које нас је подсећало и усмеравало на то ко смо и куда треба да идемо, је једна врста угаоног камена пре свега за нас који живимо северно од Саве и Дунава – истакао је Мировић.– Он је много тога учинио да наша српска културна баштина у овим крајевима буде осветљена и за то му дугујемо велику захвалност. Важно је што смо се окупили под сводовима Карловачке гимназије у Сремским Карловцима, које је академик толико волео. У Карловцима о којима је писао, на његову иницијативу пре више од 30 година покренут је велики процес обнове пре свега духовне снаге које Сремски Карловци имају за наш народ. Медаковић нас је у тешком времену учио ко смо, одакле смо, који су наши стварни узори и куда треба да ходимо у будућност. Због тога смо му вечно дужни, а ова биста подсетиће ученике Карловачке гимназије на његово дело, али и све нас који живимо и стварамо после њега.

Павле Медаковић, син чувеног академика, који је лане поклонио карловачкој библиотеци значајна број очевих књига и личних предмета који сада чине Спомен-собу Дејана Медаковића, рекао је било пуно разлога да прослава стогодишњице буде окончана откривањем бисте у гиманзији, која је била темељ у његовом животу и научном раду.

текст: Зорица Милосављевић // фото: АПВ

Verified by MonsterInsights