недеља, април 14, 2024
ВестиДруштво

Светски дан становништва обележен у Сремским Карловцима

Под слоганом „Благостање младих – наша мисија, њихова снага“ Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA) обележио је данас Светски дан становништва, 10. јул,  у Еколошком центру „Радуловачки“ у Сремским Карловцима, указујући на значај благостања младих и њиховог учешћа у развоју својих заједница, и на истицање важности мултисекторске сарадње у остваривању пуног потенцијала сваког младог човека у Србији.

Шефица Канцеларије Популационог фонда УН у Србији Борка Јеремић нагласила је да се мора више разговарати о потребама младих, проблемима са којима се суочавају и њиховим очекивањима, али и ослушкивати оно што они препознају као важно. Она је нагласила да јучерашње присуство великог броја партнерских организација на том скупу, говори у прилог да се само заједничким и дијалогом могу наћи решења која су по мери младих и за младе.

Видео поруком учесницима скупа обратила се министарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Републике Србије Дарија Кисић истичући значај рада у области популационе политике у држави.

-Влада Србије и те како даје подршку младима, а Министарство за бригу о породици и демографију подржава све активности које доприносе да наши млади на прави начин усмере своју енергију, идеје и визије. Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији живи 6,6 милиона становника и процес демографског старења нажалост није заобишао ни нашу земљу. Према проценама, удео старијих од 65 година је 22 одсто, а младих  од 15 година – 14,4 одсто. Наш задатак је да гледамо  даље од бројева и улажемо у људе и њихов потенцијал. Сваки становник наше земље је подједнако вредан и сви дају допринос развитку домовине. Једно од кључних питања јесте оно о побољшању демографске слике у Србији. Држава примењује бројне мере у том циљу. Финансијска подршка породицама са децом је никад већа. Ове године из буџета за то је издвојено 87 милијарди динара, недавно је 400 милиона  динара дато 52 локалним самоуправама за активности које треба да подигну квалитет живота породица са децом, за јачање пронаталитетне политике, подршку да се рађа све више деце. То је главно питање у нашој земљи и сви треба да удружимо снаге и радимо на стварању таквог окружења у ком ће се грађани осећати заштићено, оснажено и оснују своје породице и имају више деце.

Подаци говоре, како је министарка нагласила, да је држава на путу да тај циљ и оствари. По њеним речима, све активности покренуте последњих неколико година су почеле да дају ефекте.

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб истакла је да је Србија на прекретници када је у питању навигирање демографске отпорности, а амбасадор Италије у Србији Лука Гори и Кристијан Шилинг из немачке амбасаде су говорили о улози ангажовања  младих и развоја животних вештина као кључа за јачање демографске отпорности у свету у  ком живи осам милијарди људи.

У оквиру обележавања Светског дана становништва одржане су и две радионице које промовишу благостање младих и њихово учешће у промоцији људских права и развоју заједнице, а млада уметница Ива Лоренс учествовала је у музичком програму.

Учеснике је у име Покрета горана Војводине у чијем објекту је одржано обележавање, поздравио председник те организације Алекса Јефтић изразивши задовољство што је Еколошки центар „Радуловачки“ одабран за организацију скупа будући да он то и јесте – место сусрета креативних људи и здравих идеја  за развој друштва. Он је казао да је као енергетски ефикасна зграда Еколошки центар препознат на европском нивоу и носилац ознаке квалитета „Европски омладински центар“ и једини је такав ван граница Европске уније, што су неки од говорника такође истакли.

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights