понедељак, јун 24, 2024
ВестиДешавања

Мина Караџић у посети Бранку Радичевићу

Први викенд у јулу у Сремским Карловцима протекао је у знаку Мине Караџић и Бранка Радичевића, али и куглофа захваљујући манифестацији „Сусрети љубитеља куглофа“, коју је организовао Едукациони центар „Каром“ на челу са Пламенком Розином Вулетић. Реч је о дводневном програму који је у основи био својеврсни омаж Вилхелмини Мини Караџић, кроз изложбу о њој, чији аутор је књижевница из Беча Светлана Матић, али и Бранку Радичевићу од чије смрти се ове године навршило 170 година, а од преноса његових костију из Беча на Стражилово 140.

Изложба је постављена у кући у којој је најпознатији ђак Карловачке гимназије Бранко Радичевић становао док се школовао, а на отварању 1. јула су поред ауторке говорили проф. др Радослав Ераковић и музејска саветница у Музеју Војводине Љиљана Трифуновић, док је програм водила професорка Карловачке гимназије др Јелена Ратков Квочка. У музичко-поетском делу програма су учествовали садашњи и некадашњи гимназијалци.

Тог дана у јутарњим сатима одржана је у дворишту „Бракове куће“ радионица израде венчића од цвеча који су сутрадан положени на Бранков гроб и споменик на Стражилову. Том чину на Стражилову у недељу прсуствовала је и генерална конзулка Црне Горе Невенка Ћировић. Она је венац положила на камен који је с Ловћена донет и уграђен у Бранков споменик.

Конзулка је била гост и на књижевној вечери 2. јула у истом амбијенту „Бранкове куће“ на којој је представљен богати списатељски опус Светлане Матић, неуморног борца за очување српског идентитета у Аустрији и великог поштоваоца личности Мине Караџић.

Првог дана одржано је и такмичење куглофа, а у трци за победничко место било је 14 колача. Прву награду освојила је вице конзул Црне Горе Николета Лакић, другу Хелена Бибер, а трећу Александра Аврамовић, с тим што се Лакићева одрекла награде – путовања у Херцег Нови у корист другопласиране. Сусрете куглофа отворила је новинарка и књижевница Надежда Радовић која је својевремено са Пламенком Вулетић у оквиру Немачког удружења за добросуседске односе „Карловиц” заједно са осталим члановима покренула фестивал посвећен том колачу.

Манифестацију су помогли општина Сремски Карловци, Туристичка организација општине Сремски Карловци, Амбасада Србије у Бечу, ЕДУЦОМ, Новосадски сајам.

Едукациони центар „Каром“ и Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић“ из Беча, чији је оснивач Светлана Матић, настављају сарадњу у септембру када ће Карловчани однети књиге за библиотеку која такође носи име кћерке Вука Караџића.

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива, Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights