четвртак, јул 18, 2024
ВестиОпштина

Заседао карловачки парламент: С Пословником у нови мандат

Одборници Скупштине општине Сремски Карловци на четвртом заседању у новом сазиву, усвојили су извештај о реализацији општинског буџета у првих шест месеци ове године, из којег се види да је прилив пара био 49 одсто у односу на планирано, а потрошња 30 одсто.

Усвојени су предлози одлука о Општинској управи, отуђењу грађевинског земљишта у својини општине, јавном окупљању, с једним од два амандамана које је поднео одборник Бранислав Санчанин, Пословник о раду Скупштине општине, као и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2020. годину.

Кроз три тачке дневног реда расправљало се о једином карловачком јавном комуналном предузећу „Белило” – најпре је разматран и прихваћен извештај о раду финансијском пословању „Белила” у 2019, дата сагласност о покрићу губитка предузећа и усвојен извештај о усклађености планираних и остварених активности за други квартал у овој години.

Скупштина је разрешила дужности директора Туристичке организације (ТООСК) Дејана Манојловића, који је поднео оставку, и именовала за вршиоца дужности некадашњу директорку ТООСК-а Јасмину Бељан Искрин. Прихваћена је и оставка доскорашњег начелника Општинске управе Стефана Стевића (СНС) на место одоборника и потврђен мандат Дамиру Вокићу из исте странке, који је дошао на место Марине Јанковић, чија оставка је усвојена због преласка на нову функцију на прошлом заседању. 

Како се види из извештаја о шестомесечној реализацији буџета, који је образложила чланица Општинског већа задужена за финансије Ђурђица Шнур, подбацили су сви изворни приходи. Уместо 57 милиона динара, колико је планирано од пореза на имовину, убрано је 18,3 милиона, што је 32 одсто. Нешто више – 37 одсто – је остварење плана када је реч о приливу пара од пореза на зараде, који је пројектован на 148 милиона динара, а у буyет се слило тек 55,6 милиона. Од пореза на капиталне трансакције, од којег су креатори Одлуке о овогодишњем буџету очекивали 20 милиона, наплаћено је тек 2,8 милиона, или 14 одсто.

На скандалозно низак ниво прихода осврнули су се одборници из редова опозиције, указујући на то да је и приликом пројектовања овогодишњег буџета крајем прошле године он нереално планиран и „надуван”, и  наглашено је да пренети приходи из претходне године јесу наменске паре које се не могу трошити на текуће расходе, а они су приказани као буџетски приход.

Скупштина је на јучерашњем заседању именовала Општински савет родитеља, као и Комисију за спровођење поступка отуђења земљишта у јавној својини општине, те прихватила Стратегију безбедности саобраћаја на путевима у Сремским Карловцима од 2020. до 2025. године, као и Акциони план за њено спровођење.


Јавно извињење Игору Мировићу

Председник карловачког парламента Бобан Петковић је поводом одбијања предлога Културног центра „Карловачка уметничка радионица” да се за почасног грађанина Сремских Карловаца прогласи покрајински премијер Игор Мировић, рекао да део кривице сноси он сам и комисија која о томе одлучује, а део припада и предлагачу који је све довео у заблуду тиме што је изјавио да је обавестио о томе предложеног кандидата. Петковић је напоменуо да је предлог одбијен зато што је Одлуком о обелажавању Дана општине, додели признања и проглашавању почасних грађана Сремских Карловца прописано да предлоге личности за то признање могу поднети председник општине, председник Скупштине општине, Општинско веће, десет одборника и сама комисија.

– Јавно се извињавам Игору Мировићу – рекао је Петковић. – Нисмо донели одлуку тако што смо се водили неким другим мотивима, него, како је рекао потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић, вероватно мало због нестручности, пошто је Комисија нова и недовољно упућена у акте.

извор: дневник.рс – текст и фото: Зорица Милосављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights