понедељак, април 22, 2024
ВестиДруштво

За унапређење рада Црвеног крста у Сремским Карловцима, шкода фабија на дар

Карловачки Црвени крст попут преосталих 44 општинских организација у Војводини добио је аутомобил шкода фабија захваљујући Црвеном крсту Горње Аустрије, Покрајинској влади и општини Стара Пазова.

Иако је реч о половном аутомобилу, возило је новије генерације од оног који организација у Карловцима има одраније и оно је већ у употреби. 

– Као што и слоган акције каже „Свуда за свакога“, уз помоћ тог возила поново ћемо моћи да стижемо до сваког корисника безбедно и превеземо им храну и другу врсту помоћи – каже секретар карловачког Црвеног крста Марина Фодор. – Од првог дана је у функцији. За сваку од организација, то је вредан поклон. Први пут су захваљаујући тој донацији 22 општинске организације Црвеног крста добиле аутомобил, и свих 45 у Војводини први пут у историји имају ауто. 

У Сремским Карловцима више од 450 људи од Црвеног крста добија намирнице. Од тога стотину њих корисници су услуга народне кухиње која постоји при Црвеном крсту. Они сваког дана, девет месеци у години, добију у народној кухињи топао оброк. 

– Међу њима је и 35 деце, што је велик број, међутим, у односу на претходне године, опада број становника у Карловцима којима је потребан тај вид помоћи – истиче Марина Фодор. – Тешко је одредити шта је узрок. Да ли су пронашли посао па могу да сносе трошкове исхране или је нешто друго у питању у овом тренутку не знамо, али је добро што је тако.  

Марина Фодор каже да Црвени крст помаже становништво и пакетима које добија из Робних резерви, Црвеног крста Србије, приватних донација. Напомиње да у организацији настоје да помогну свима којима је потребно, чак и онима који су у сивој зони сиромаштва, међу којима има и старијих суграђана. 

– Обилазимо их, укључујемо у пројекат међугенерацијске сарадње, који како и само име каже, подразумева повезивање старих и младих, размену искустава и знања и дружење. Сваког месеца организујемо мерење крвног притиска, сатурације, шећера у крви… – додаје Марина Фодор. 

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights