уторак, јун 25, 2024
ВестиОпштина

НАЦИОНАЛНИ ПАРК ФРУШКА ГОРА И КАРЛОВАЧКА ОПШТИНА СКЛОПИЛИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ – Излетиште заједничка брига

Национални парк Фрушка гора и општина Сремски Карловци склопили су данас протокол о сарадњи изражавајући на тај начин спремност да заједнички одржавају и унапређују излетиште Стражилово, културно, историјско и природног добра од националног значаја. Уређење излетишта, развој туризма, промоција културних и природних вредности приоритети су обеју потписница споразума о сарадњи, првог те врсте од склапања уговора о преносу права коришћења непокретности на Стражилову 2007. године, којим је локална самоуправа у Сремским Карловцима преузела бригу о објектима и читавом локалитету.

Овом протоколарном чину претходио је састанак са представницима Националног парка Фрушка гора на ком смо се сагласили да је то потез који одговара обема странама – каже за „Дневник“ председник карловачке општине Александар Стојкечић. – Логично је да то излетиште које је у склопу Националног парка, оно и одржава када је реч о кошењу траве, постављању мобилијара и другим пословима из делокруга заштите. Националном парку је то у интересу и због пословне политике коју има намеру да спроведе у наредним годинама.

Према јуче потписаном протоколу, Национални парк као управљач заштићеног подручја и корисник земљишта коме припада и Стражилово преузима обавезу уређења и постављања новог мобилијара на излетишту кроз пројекат Покрајинске владе, као и одржавање земљишта тако што ће косити травнате површине, обављати третмане против крпеља и друге послове из своје надлежности. Општина, која је поменутим уговором постала носилац права коришћења на објектима на Стражилову и земљишту под њима, и преузела обавезу да се стара о локалитету од наплатне рампе до завршетка стазе која води до гроба Бранка Радичевића, овим споразумом прихватила је да се брине о објектима инфраструктуре, прилазним путевима, расвети, систему водоснабдевања и да одвози смеће.

Стојкечић каже да ће највероватније с првим пролећним данима општина ставити Националном парку на располагање капацитете свог Јавног комуналног предузећа „Белило“ како би се излетиште спремило на старту нове сезоне за дочек љубитеља природе, излетника и туриста.

Потписе на протoкол ставили су в. д. директора Националног парка Живко Цветковић и први човек Карловаца Александар Стојкечић.

За непуних 16 година колико је на снази уговор о преносу права коришћења непокретности на снази, мобилијар на Стражилову је у значајној мери пропао. Иструлили су дрвени мостићи преко потока, као и клупе и столови. Седам комплета клупа и столова постављени су 2020. године што је недовољно с обзиром на број оних који су пропали и потребни.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights