недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Викенд у Сремским Карловцима протиче у знаку куглофа

После грожђебала илити „Карловачке бербе грожђа“, најомиљенија манифестација у Сремским Карловцима, Фестивал куглофа, након трогодишње паузе, две године због пандемије коронавируса, а једне из финансијских разлога, поново је организована у тој сремској вароши, рекло би се на радост свих.

Да је среће ове године би славила велики јубилеј – две деценије постојања, али ни пунолетство, осмнаестогодишњица није мала ствар. Било како било, овог викенда центар Карловаца мирише на колаче, не само куглофе, јер су излагачи понудили и остале феле, него и на друге делиције, међу којима и месне са роштиља.

Колико  произвођачи те посластице, која је са трпеза у домовима Подунавских Шваба зашла и у кухиње других народа на панонским просторима, воле да дођу у Карловце на Фестивал куглофа најбоље сведочи Мирјана Јандрић из Обровца, мајка шесторо деце, која не може ни да изброји које јој је ово учешће на тој светковини. И она је једна од многих, нарочито Карловчанки, које су у производњи куглофа, који је хтели то неки да признају или не постала бренд Карловаца, пронашле начин да допуне кућни буyет, па би се могло рећи да јој је то и професија. Сваки пут она се на фестивалу појави у народној ношњи, што су у неколико наврата прописивале и пропозиције манифестације коју организује Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба „Завичајна кућа“ из Сремских Карловаца, ове године у сарадњи са Удружењем грађана „Петроварадин Медиа“. Од петка када је фестивал почео до данас када се завршава, њу посетиоци могу видети у живописној ношњи из травничког краја. Неколико претходних пута облачила је не мање интересантне ношње карактеристичне за Гламоч и Шипово, одакле су јој родитељи. Каже да јој је посебно задовољство да дође у Карловце на ову манифестацију поготово тако обучена иако у крају у ком живи посећује и тамошње манифестације.


Карловчанке побрале награде

Најбољи куглоф на овогодишњем фестивалу, по оцени жирија, направила је Александра Аврамовић из Сремских Карловаца. Друго и треће место освојила је такође Карловчанка Снежана Шварц Јанић. Првопласираној је припала портабл пећница, а Јанићева је, будући да је освојила друго и треће место, добила две награде – миксер и две модле за куглоф. За оцењивање био је пријављено девет куглофа које су углавном Карловчанке припремиле.


Колач какав је куглоф, који, како тврде они који га справљају, пружа неисцрпне могућности за креативност и исказивање маштовитости, и представља праву рапсодију укуса, овог пута инспирисао је чланице надалеко познатог  локалног Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца да направе по један и изнесу пред посетиоце манифестације, у које су се  умешали и амабасадори неколико земаља. Поред куглофа на њиховом штанду нашле су се и старе модле за куглоф, тачне за колаче и торте, које су извукле из шкриња… Да би употпуниле ту својеврсну поставку која има бечки шмек, изнеле су у сарадњи са антикварницом „Кућерк лепих ствари“ из Новог Сада и комаде кристала, као и покоју хаљину која се по стилу уклапа у читав амбијент.

Поред амбасадора Кубе, Камбоyе, Данске, Анголе, Алжира, Словачке и супруге белгијског амабасадора, који су први пут организовано возом дошли на фестивал и са знатижељом обишли штандове, а после и неке од знаменитости Карловаца, а пре тога били у посети председнику општине Александру Саши Стојкечићу у Магистрату, новина овогодишњег издања манифестације јесте обавеза три првопласирана произвођача куглофа да пред публиком направе по један колач, што је била посебна атракција.  Светковина куглофа у Карловцима завршава се данас.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights