четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Потврда пријатељства двеју земаља – Карловачка гимназија домаћин финалног такмичења из кинеског језика

Финално такмичење у познавању кинеског језика и културе „Кинески мост”, 15. по реду, одржано је данас у Карловачкој гимназији. Познавање језика те многољудне далекоисточне земље на надметању чија тема је била „Досегнути висине са кинеским” показало је 17 средњошколаца из Србије, али на победничко постоље попеле су се Нада Димић из сениорске групе Филолошке гимназије из Београда и Катарина Зиндовић из јуниорског тима Карловачке гимназије. Према пропозицијама такмичења Србију ће на светском такмичењу представљати победник у сениорској групи, а то је Нада Симић.

Најстарија српска гимназија у којој је већ 12 година изучава тај језик и која ове године испраћа генерацију најуспешнијих матураната, познавалаца кинеског, први пут је домаћин такмичења тог ранга.

Директор Карловачке гимназије Бранко Стојков истакао је да је то част за школу и да снажно пријатељство две земље за све је од великог значаја.

Сматрам да су овакви догађаји изузетно битни јер се њиховим одржавањем не само боље упознајемо и чвршће повезујемо, већ и пружамо прилику младима да развију интересовање за кинески језик и културу. Тиме показујемо и да су знање и рад једина сигурна инвестиција за дане пред нама – казао је Стојков и нагласио значај Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду, који је од оснивања незаменљив фактор за изучавање кинеског језика и ширење кинеске културе у целој Србији, а захваљујући којем, ђаци Карловачке гимназије, у којој је отворена учионица тог института, учествују у многобројним активностима на којима се они промовишу.

Секретар за образовање у амбасади Народне Републике Кине у Београду Чанг Бо изразио је захвалност Министарству просвете Републике Србије, Универзитетима у Новом Саду и Београду те Карловачкој гимназији на подршци у промовисању кинеског језика.

Данашњем такмичењу присуствовао је секретар за образовање у амбасади Народне Републике Кине у Београду Чанг Бо, директор Конфуцијевог института у Новом Саду Чен Хуи, члан Управног одбора института професор Павле Секеруш и председник карловачке општине Александар Саша Стојекчић.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights