четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

У Београду представљено специјално издање пригодних поштанских марака са ликом Петра Великог

У част 350 година од рођења Петра I, у ПТТ Музеју у Београду данас је представљено пригодно филателистичко издање са ликом руског цара. Иницијатор идеје о издавању поштанских марака је Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду. Пројекат је реализован у сарадњи са ЈП „Пошта Србије“ и Државним музејом Ермитаж из Санкт Петербурга.

Том приликом представљено је издање две поштанске марке номиналне вредности 30 динара за унутрашњи промет (уметничко решење академског сликара Бобана Савића) и 85 динара за међународни промет са српским портретом цара Петра Великог краја 17. – почетка 18. века непознатог аутора. Током заједничких истраживања, Руски научни институт (основан у Београду 1928. године, обновљен септембра 2021. године) и Руски дом у Београду дошли су до података о постојању српског портрета Петра I, који се до краја 19. века чувао у манастиру Велика Ремета, а данас је део музејског фонда Ермитажа.

Епоха Петра I оставила је снажан траг у српској историји, јер су у то време интензивиране традиционалне руско-српске везе, које су значајно утицале на развој српске просвете, културе и на верски живот Срба. Мотиве вињета на маркама чине фрагменти из указа Петра I о слању учитеља из Русије у Србију, захваљујући чему је у Сремским Карловцима 1726. године основана прва српска школа.

„Петар Велики задужио је српски народ, и у знак сећања и захвалности за грађење чврстих веза наших народа и његов директан изванредан утицај на унапређење просвете, културе и верског живота у Срба, пригодним издањем поштанских марака обележавамо јубилеј, 350 година од рођења Петра Великог, у част традиционалних братских и пријатељских односа Србије и Русије”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изразио је захвалност Руском дому на иницијативи, упутивши речи искрене захвалности господину Зорану Ђорђевићу и свим српским пријатељима који су подржали овај пројекат, истакавши да су у овим тешким временима за Русију овакви догађаји још један доказ узајамног поштовање заједничке историје.

Представљање поштанских марака пропраћена је изложбом репродукција стрипа ,,Петар Велики“, кога су 1941. године у „Политикином забавнику” објавили руски емигранти Константин Кузњецов и Павле Пољаков.

Изложбу Руског научног института у ПТТ Музеју представила је Ирина Антанасијевић, руководилац ове научне институције. Изложба и репринт стрипа ,,Петар Велики“ реализовани су уз подршку ,,Гаспром њефта“, највећег руског инвеститора у Србији. Компанија је подржала обнову рада Института у оквиру свог дугорочног програма у области културе, образовања и очувања заједничког историјског наслеђа Србије и Русије. Први тираж стрипа објављен је у издању Информатике и уз подршку Удружења „Народна дипломатија“ из Србије. Ауторско право на стрип припада Удружењу стрипских уметника Србије (УСУС). Пригодне марке у част 350 година од рођења руског цара Петра I су издате у тиражу од 25 хиљада примерака и украшене мотивима стрипа „Петар Велики“.

Данашњем догађају присуствовао је и председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић.

извор: Руски дом // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights