среда, јун 26, 2024
ВестиДруштво

Услуга „помоћ у кући“ за старије Карловчане

Захваљујући финансијској помоћи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, за старе и изнемогле Карловчане, који немају никога да брине о њима, и ове године ће бити организована услуга „помоћ у кући”.

Карловачка општина је расписала конкурс за фирме које се баве пружањем таквих услуга на који оне треба да се пријаве до 18. маја.

Услуга обухвата набавку намирница, обезбеђивање готових оброка и припрему лаких оброка и освежавајућих напитака, помоћ при храњењу, у одржавању личне хигијене и хигијене стана, плаћање рачуна за електричну енергију, телефон и друге комуналне услуге. Послове на које стари могу рачунати су и набавка и надгледање узимања лекова и примена савета квалификованих медицинских стручњака, одвођење на лекарске прегледе, као и санирање и нега мањих повреда. Конкретне услуге зависиће од физичких и психичких способности корисника и њихових потреба, здравственог статуса, степена ометености или инвалидности, породичне подршке и других околности.

Корисници ће бити одабрани на основу критеријума за пружање те услуге, уз стручну помоћ Центра за социјални рад града Новог Сада, након чега ће Одељење за друштвене делатности израдити упут за пријем корисника.

На ту помоћ може рачунати максимално 25 корисника. Услуга ће се пружати становницима Сремских Карловцима седам месеци, од потписивања уговора до јануара 2021. године.

Већ две године заредом у Сремским Карловцима се организује помоћ у кући, а у финансирању учествује делом и локална самоуправа.

текст: Зорица Милосављевић // извор: Дневник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights