четвртак, јул 18, 2024
ВестиПокрајинска ВладаПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.

ЧЕЛНИЦИ ПОКРАЈИНЕ И ОПШТИНЕ У УЛИЦИ БРАЋЕ АНЂЕЛИЋ – Дужни смо да улажемо у темељ наше културе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић у друштву председника карловачке општине Александра Саше Стојкечића, секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АПВ Драгане Милошевић, директора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Саше Мартиновића, директора Фонда за капитална улагања АПВ Милоша Малетића и власника „Карин комерца“ – фирме која изводи реконструкцију, Јована Дуброје обишао је данас Улицу браће Анђелић, чија реконструкција се финансира из буџета АП Војводине. Уверивши се како теку радови, он је рекао да је у питању врло захтеван посао пошто се спроводи свобухватна обнова, али и неопходан како би следеће године могло да се приступи  уређењу строгог центра Карловаца.                                                     

– Уређење центра Карловаца подразумева затварање Улице патријарха Рајачића, у делу од Трга Бранка Радичевића  до Поштанске и њено претварање у пешачку зону – казао је Мировић.  – Зато је било неопходно приступити генералној реконструкцији Улице браће Анђелић, између осталог. Садашњи радови  изискују не мали напор извођача да у року, верујем да ће тако и бити, а рок је до краја августа, завршимо овај посао  и створимо услове за наставак сређивања Карловаца следеће године.

Мировић је подсетио да је Покрајинска влада 2018.  формирала  посебан фонд за уређење Сремских Карловава, а Народна скупштина Републике Србије донела закон који предвиђа значајна издвајања за свеобухватну реконструкцију и заштиту градитељског наслеђа Карловаца и културне баштине.   

– То смо дужни да урадимо из више разлога, пре свега јер су Сремски Карловци темељ наше културе и националног битисања, основ који је важан и као путоказ за будућност. Важно је инвестирати и када је реч о потенцијалима Карловаца, а то су туризам и све оно  што ово место нуди. Покрајинска администрација је прва успела  да обезбеди за то новац и ми делујемо практично. Обновили смо део фасада на централном тргу, инвестирали и у Улицу браће Анђелић, припремамо и за неколико месеци ћемо имати готов пројекат реконструкције јавне и декоративне расвете, који обухвата 15-ак објеката које треба на посебан начин осветлити. Очекујемо и да се Република Србија укључи активније у улагање у Карловце преко Министарства културе  са више пара догодине, када ће приоритет бити партерно уређење центра и реконструкција расвете  на територији целе општине. Радови у Улици браће Анђелић  вредни су 200 милиона динара и нису лаки јер има пуно детаља. Извођачи  у тако  захтевним улицама имају посебну одговорност. Људи су нестрпљиви, али све ће се  заборавити када буду имали фантастичну улицу  која ће значити нов квалитет за њихов живот – казао је Мировић.

Председник  општине Александар Саша Стојкечић је нагласио да је у питању једна од кључних инвестиција у Сремским Карловцима. Истакао је да је реч о послу који ће имати дугорочан утицај на развој читавог места и који ће омогућити удобнији свакодневни живот грађана. Назвао је Улицу браће Анђелић жилом куцавицом којом ће се одвијати највећи део саобраћаја у Карловцима.

Радови обухватају део Улице браће Анђелић, од раскрснице с Улицом патријарха Рајачића до раскрснице с Улицом карловачких ђака, у дужини од 845 метара, а пројектом је предвиђено проширење коловоза, изградња тротоара, реконструкција водоводне мреже и атмосферске канализације, те постављање јавног осветљења.

извор: АПВ, аутор: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights