недеља, јун 23, 2024
Uncategorized

Промоција Летописа Матице српске у Сремским Карловцима

Дана 21. јуна 2022. године у 18 часова

Скупштинска сала Општине Сремски Карловци

Матица српска и Сремски Карловци одиграли су запажену улогу у прошлости српскога народа на пољима културе и уметности. Данас је културна историја Срба незамислива без ових двају чиниоца. Матица српска, као најстарија српска књижевна, уметничка и научна установа и Сремски Карловци, град који је током ХVIII и ХIХ века представљао средиште политичког, културног и верског живота српскога народа, били су одлучни носиоци плиме разноврсног стваралаштва, чиме су свој народ приближили савременим токовима уметничког изражавања у Европи тога доба.

У циљу продубљивања међусобне сарадње, Општина Сремски Карловци и Матица српска организују у уторак 21. јуна 2022. године, предавање о Матици српској и представљање Летописа Матице српске, које ће се одржати у Скупштинској сали Општине Сремски Карловци с почетком у 18 часова.

Летопис Матице српске је најстарији часопис у Срба, основан давне 1824. године у Новом Саду, а штампан у Будиму – две године пре оснивања саме Матице српске – као књижевна, друштвено-научна и уметничка периодика. Осим тога, Летопис је, уједно, и најстарији књижевни часопис у Европи који континуирано излази до данашњих дана. Промоција у Сремским Карловцима део је припрема Матице српске, коју спроводи широм земље, за обележавање двестогодишњице постојања овог часописа.

Предавачи који ће пред Карловчанима говорити о Матици српској и Летопису Матице српске су: Драган Станић, председник Матице српске, Ђорђо Сладоје, главни и одговорни уредник Летописа и Селимир Радуловић, директор Библиотеке Матице српске и члан Управног одбора Матице српске.

Гостовање челних људи најстарије српске културне и научне установе у Сремским Карловцима, послужиће да Матица српска и Општина Сремски Карловци потпишу Протокол о сарадњи, на којем ће се убудуће градити њихови међусобни односи.

Позивамо све заинтересоване суграђане да у уторак 21. јуна 2022. године у 18 часова својим присуством увеличају овај догађај.

Општина Сремски Карловци

Verified by MonsterInsights