недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Некадашњи карловачки основци окупили се први пут

Први пут откако су завршили 1970. године ОШ “23. октобар”, некадашњи основци састали су се 11. јуна у Сремским Карловцима на иницијативу једног од њих, Јосипа Варге, да се присете ђачког доба.

По Варгиним речима, намера му је била да пре две године окупи другаре из разреда и тако обележи пола века од завршетка основне школе, али га је пандемија коронавируса спречила у томе, па је направио компромис и сазвао састанак свих који су 1962. уписали, а осам година касније и завршили школу.

– Окупило нас се тридесетпеторо од деведесетак ђака колико нас је био у три одељења – каже Варга. – Нимало није било лако позвати их све јер неки живе у иностранству, женски део генерације је променио презимена… Пошто сам се већ прихватио тог посла, морао сам да покуцам на многа врата не бих ли дошао до контаката. Али, вредело је. На крају су сви били задовољни што смо се окупили.

Варга каже да су неки дошли из Немачке, Швајцарске, Хрватске, Словеније, Аустралије на тај сусрет генерације, који је отпочео у ОШ „23. октобар”, у којој их је поздравила садашња директорка Весна Чолић, настављен код „Четири лава”, где су се фотографисали, а завршио на дружењу у Рајској башти. Највећу помоћ у целој организацији пружила му је другарица из Аустралије Милена Мутић Јањић.

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива

Verified by MonsterInsights