недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

У сусрет градњи хотела на Черату: Припрема се измена Плана генералне регулације

На дневном реду децембарског заседања Скупштине општине Сремски Карловци требало би да се нађе Нацрт одлуке о измени и допуни Плана генералне регулације.

Како сазнајемо у општинском Одељењу за просторно планирање, урбанизам и имовинскоправне послове, у питању је циљана измена тог планског документа, неопходна за испуњење свих урбанистичко-законских услова да би се могла реализовати значајна страна инвестиције на делу карловачке општине.

– У зони на којој се планира градња хотела, на падини Чератског брега, на снази је такозвани дуални режим, што значи да тај простор дефинишу два урбанистичка плана – објашњава руководилац Одељења за просторно планирање, урбанизам и имовинскоправне послове Небојша Мркић. – На основу увида у то како мађарски инвеститор жели да хотел изгледа и какву позицију да има, неопходна је циљана измена Плана генералне регулације да би се издало одобрење за изградњу. Да би се процедура покренула, потребно је да најпре одборници дају „зелено светло”, а потом обрађивач плана креће на посао.

Мркић додаје да би до краја априла та измена требало да буде готова да би инвеститору у јуну могла бити издата дозвола за градњу.

– Општина је преузела обавезу да обезбеди приступни пут до будућег хотела – каже Мркић. – То подразумева више потеза. Један од њих је откуп парцела преко којих пут треба да пролази, а да би се то спровело, потребно је пре тога сачинити пројекат отуђења, парцелацију и препарцелацију, евентуално проглашење јавног интереса. Ту ваља додати и израду пројектно-техничке документације и на крају реализацију. Све то морало би бити такође завршено до јуна.

У најбољем случају, напомиње Мркић, до јуна би требало барем пробити трасу пута и насути туцаником да би се на градилиште могао испоручити материјал. По његовом мишљењу, не би било препоручљиво асфалтирати га пре завршетка грађевинских радова на хотелу због тога што ће материјал довозити тешки камиони.

По његовим речима, инвеститор је започео геомеханичка испитивања терена, што је законска обавеза, а и да би утврдио да ли је падина погодна за градњу. Пре нешто више од месеца с власницима парцела склопљени су и предуговори о продаји земљи­шта.

Вредност инвестиције, која је на добором путу да буде изведена до краја, је између 15 и 20 милиона евра. Хотел који мађарски инвеститор планира тамо да изгради треба да има 110 соба, спа-центар и друге садржаје.

текст: Зорица милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights