четвртак, јул 18, 2024
ВестиОпштина

У оквиру пројекта ЛИД Карловцима додељено 662.618 евра

Карловачка општина једна је од 145 локалних самоуправа у Србији којима је одобрен новац у оквиру пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања у Србији, такозваног ЛИД програма. Од 300 милиона америчких долара или 265.200.000 евра Сремским Карловцима је припало 749.612 долара или 662.618 евра.

ЛИД пројекат у Србији реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на основу Споразума о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој, те Уговора о кредиту између Француске агенције за развој Републике Србије.

Висина суме која је додељена општинама и градовима одређена је према унапред утврђеној формули на бази параметара као што су број становника, површина, индекс развијености и рањивост на климатске промене. Према тим параметрима, Сремски Карловци одобрене паре могу да искористе за обнову и реконструкцију саобраћајне инфраструктуре, изградњу нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећање отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изградњом система за одводњавање, санацију клизишта, ојачање обала, озелењавање и решавање проблема наслеђеног загађења, јавну расвету, унапређење система за управљање саобраћајем. Поред тога у обзир долази и унапређење система за регулисање саобраћаја, регулисање паркирања, и повећање безбедности саобраћаја, е-мобилност инсталацијом станица за електрично пуњење, те развојем саобраћајне инфраструктуре за е-бицикле и е-мотоцикле.

Програм ЛИД допушта могућност да се добијеним новцем финансира више пројеката. На шта ће бити утрошен, одлучиће надлежни у нашој локалној самоуправи у наредном периоду.

Како је недавно говорећи о програму ЛИД рекао министар грађевинарства и саобраћаја Горан Весић, ово је прилика да општине реализују пројекте који ће допринети да оне у будућности буду „иновативнија, инклузивнија и квалитетнија места за живот њихових грађана“.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Verified by MonsterInsights