недеља, јун 23, 2024
ВестиПокрајина 2023Туризам

Стражилово на путу да постане излетиште за пример (ФОТО)

Пешачка стаза до гроба Бранка Радичевића на Стражилову, те доњи и горњи плато тог популарног излетишта, могли би добити током јесени сасвим другачији изглед, достојан једног од централних излетничких места на Фрушкој гори. По речима в.д. директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Живка Цветковића, током наредне седмице може се очекивати расписивање јавне набавке за извођача радова на стази, док је Служби уређења простора у Националном парку (НП) већ дат налог да почне да прави дрвене мостиће, печурке за излетнике, ограде, капију, клупе и столове, као и друге елементе. За месец до месец и по дана требало би да крене њихова монтажа.

– Пре месец дана потписали смо уговор вредан 38 милиона динара, односно 45 милиона динара са ПДВ-ом са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам за уређење доњег и горњег платоа и стазе која води од ресторана „Чардак“ до гроба Бранка Радичевића на Стражилову – каже Живко Цветковић. – Само уређење стазе коштаће око 28 милиона динара јер желимо ми, као и Покрајинска влада, да Стражилово буде у наредних сто година пример уређеног излетничког места. Новац је на нашем рачуну и надам се да ћемо током седмице расписати конкурс за извођача радова на стази дугој око километар, почев од подножја Бранковог виса. Пројекат на основу ког ће се изводити радови на стази је спреман. Рачунамо да ће око 4,5 до пет милиона динара коштати израда мобилијара. Тај део посла поверен је нашим службама.

Цветковић напомиње да, када је у октобру прошле године постављен за директора Националног парка, према ранијем уговору између локалне самоуправе у Сремским Карловцима и куће на чије чело је дошао, НП Фрушка гора није имао ингеренције над излетиштем Стражилово и одмах је тражио састанак са ресорним покрајинским секретаром, председницима Покрајинске владе и карловачке општине како би се изнашло решење за ситуацију која је на излетишту била далеко од идиличне. Све стране су се сложиле да је решење у враћању излетишта у надлежност Националног парка, те је почетком године потписан споразум којим је то регулисано. Општина је тим актом предала излетиште осим бунгалова, јавног тоалета и ресторана „Чардак“ који је издат у дугогодишњи закуп, на старање Националном парку.

– По потписивању споразума НП је постао одговоран за доњи и горњи плато, те стазу до Бранковог гроба и упустили смо се у преговоре шта можемо заједнички учинити да излетиште буде лепше и пример како треба да изгледа једно излетничко место у оквиру Националног парка – каже Цветковић. – Убрзо смо предузели радове које смо у том тренутку били у могућности да изведемо. Склопили смо уговор са Казнено-поправним заводом Сремска Митровица и ангажовали затворенике који су у програму реинтеграције да раскрчују шибље и дивље растиње на Стражилову и другим излетиштима. У три наврата смо организовали акције на Стражилову. Први пут око 1. маја. Стотинак приколица шибља је изнето на депонију са Стражилова. Нисмо се упуштали у свеобухватније радове, јер је пројекат уређења излетишта био у припреми, за шта смо добили подршку Покрајинске владе, Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Секретаријата за привреду и туризам АПВ. Зато смо у прво време само десетак гарнитура столова и клупа поставили, покосили траву и уклонили шибље.

Директор Цветковић каже да ће настојати да током јесени сви послови буду готови како би цело излетиште добило другачији изглед и додаје да ће се сваке године улагати у одржавање свих излетничких места на Фрушкој гори, па и Стражилова.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights