недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

У цркви на Банстолу служен парастос жртвама „Олује“

Парастос страдалима у операцији хрватске војске „Олуја“, изведеној 4. августа 1995. године на подручју тадашње Републике Српске Крајине, која је резултирала погибијом или нестанком близу 2.000 Срба и протеривањем око 220.000 људи из Хрватске, служен је данас на празник Благе Марије у цркви на Банстолу, која је посвећена тој светитељки, али и жртвама те злогласне акције. Свету литургију и парастос служио је епископ сремски Василије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије сремске, а том чину присуствовао је и председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић и велики број грађана.

Један од кумова данашње храмовне славе Душко Ћутило, који је до прошле године био директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине, рекао је да је у акцији „Олуја“ са својих вековних огњишта протеран српски народ из северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније.

–  Верујем да данас тугују сви Срби подједнако где год живе. Управо на оваквим местима треба да се окупимо и да никада овакве злочине не заборавимо. Истовремено треба да будемо заједно и јединствени како бисмо у будућности извукли поуке и да не дозволимо да се икада више десе овакви погроми – казао је Душко Ћутило.

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменовски, која је такође кума славе, рекла је да је председник Републике Српске Милорад Додик прошле године Душку Ћутилу и њој предао колач и да су они захвални на тој части да буду кумови. 

– Данас, на Благу Марију сећамо се и невино страдалих жртва, нејачи, стараца, оних који су били крви само због тога што су били Срби. Ми данас овде тугујемо, одајемо пошту и памтимо, док неки славе победу, а победа је ваљда иживљавање над слабијима. Српски народ је увек у свом вредносном систему гајио чојство и оно је било важније и од јунаштва. Гајио је милосрђе. Срби у Крајини су веровали у човека, а не у идеологије и нису могли ни да замисле да ће њихове комшије који су им долазили на славе, сутрадан постати џелати – истакла је Милица Ђурђевић Стаменовски.

Крај спомен обележја „Крајишка суза“ посвећеном свим страдалим и несталим Крајишницима током рата деведесетих година положени су венци, а након церемонијалног дела, одржан је и културно-уметнички програм.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights