недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Едукативно-волонтерски камп „Шума зове на акцију“

Четвородневни едукативно-волонтерски камп „Шума зове на акцију“ неколико организација из Мреже „Пошумимо Војводину“ на челу са Покретом горана Новог Сада, који траје од 3. до 6. августа у Сремским Карловцима, добио је нарочито на значају због катастрофалних последица двеју олуја које су задесиле север Србије прошлог месеца. У кампу учествује 18 младих између 15 и 19 година са подручја Војводине који су за кратко време ипак успели уз помоћ стручњака да се упознају са значајем шума и њиховом улогом у очувању биодиверзитета и ублажавању последица климатских промена. Нарочито име је скренута пажња на значај шума у урбаним просторима и како одржива пољопривреда може да помогне очувању шума.

Сутра, последњег дана кампа биће речи о томе како спречити шумске пожаре и деловати у случају да се догоде. Осим тога они ће након свега што су радили протеклих дан у Карловцима имати задатак да осмисле плакат и пригодан текст за камп који ће бити догодине, при чему ће показати знање и сналажење у другим областима, као што је сфера дигиталних технологија, између осталог.

Волонтерски део кампа састојао се у раду на подручју Старог Дунава и Дворске баште у којим су још видљиве последице олујног невремена. На Дунавцу су скупљали грање које је отпало током непогода, што су екипе ЈКП „Белило“ одвезле на за то одговарајуће место, а у Дворској башти фарбали мобилијар. У позадини свега јесте намера да се млади укључе у заштиту шума и подизање нових, што је нарочито сада када је девастиран ионако недовољан шумски фонд, неопходно.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Покрет горана Новог Сада

Verified by MonsterInsights