недеља, јун 23, 2024
ВестиКултура

Тридесет година културног центра Карловачка уметничка радионица

Година за нама, препуна егзистенцијалне неизвесности због пандемије коронавируса, није, као што се могло очекивати, била период уметничке и културне јаловости за Културни центар „Карловачка уметничка радионица” у Сремским Карловцима, од чијег оснивања се лане навршило три деценије.

По речима директора Галерије Културног центра и заменика уредника часописа „Кровови” Мирка Димића, јубиларна тридесета година од оснивања донела је неколико великих изложби у галерији Културног центра, пре свега „Новогодишњи ликовни салон”, колонију акварела и цртежа, више самосталних изложби и изложби које су одржане у сарадњи с другим културним центрима, између осталих с француским и италијанским, капиталне међународне изложбе, које су остварене или су у плану, с немачком и италијанском амбасадом. У истом периоду склопљена су нова пријатељства и остварена сарадња с десетинама библиотека широм Србије, у којима су одржане књижевне вечери уз низ предавања реномираних ставаралаца и професора који су обрадили разне теме из свих сфера уметности и културе.


Предаја радова за Ликовни салон

Културни центар и ове године ће организовати „Сремскокарловачки новогодишњи ликовни салон“. Ствараоци који желе да учествују слике за салон треба да предају уз попуњен формулар до 20. јануара Славиши Попову. Контакт-телефон је 066/5422-262. Изложба радова ће бити отворена  27. јануара.– Културни центар „Карловачка уметничка радионица” успео је, превасходно кроз своје ликовне активности, да прикупи за будућу завичајну институцију више од пет стотина вредних уметничких дела – подсећа Мирко Димић на резултат тродеценијског деловања Културног центра. – Издавачка делатност је такође била изузетно плодна закључно с овом годином. Више од две стотине наслова је издато, као и 110. број „Кровова”. Културни центар је дефинитивно један од стубова за очуавање традиције Сремских Карловаца, као културног и духовног средишта српског народа. Ствараоци окупљени око „Карловачке уметничке радионице” су на јединственој мисији на српском културном простору. Многе њихове идеје нису реализоване, али корак по корак иде се ка том циљу.        

Како каже Димић, један од циљева Културног центра, које је подржала Општина Сремски Карловци – пројекат „Заборављени карловачки сликари“ приводи се крају. Уметници који су деловали у Карловцима у прошлости наћи ће се на једном месту – у монографији, а њихова дела, која су напорним истраживачким радом прику-

пљена, биће представљена јавности у Галерији Културног центра.

– Не треба сметнути с ума да је Кулутрни центар објавио и пет комплета старих разгледница Сремских Карловаца, који се ослањају на значајне догађаје, одигране у овом месту – истиче Димић. – Млађи нараштаји који су се придружили Културном центру раде на пројекту од огромне важности за будућност Галерије. У питању је креирање дигиталне Галерије која би, надамо се,требало ускоро да буде доступна. За своје активности „Карловачка уметничка радионица” вишеструко је награђивана, пре свега наградом Сремских Карловаца, многобројним признањима и захвалницама, а пред крај прошле године стигло је и републичко признање које се додељује у сарадњи с АПР-ом за најпоузданије удружење на територији Србије.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights