среда, јун 26, 2024
ВестиОпштина

Проширење пута од Карловаца до Стражилова запело због парцелације

Од усвајања Плана детаљне регулације саобраћајнице Сремски Карловци – Стражилово (ПДР) прошло је безмало десет година, и, иако су предузети неки кораци који треба да представљају предуслов за реализацију, надлежни у карловачкој општини не могу са сигурношћу да кажу када би дугоочекиване и преко потребне пешачка и бициклистичка стаза могле бити саграђене.

Трачак наде у скоро испуњење онога што је тим ПДР-ом предвиђено – а зацртано је проширење пута, изградња бициклистичке и пешачке стазе, водоводне мреже до Стражилова као и јавна расвета уз стазу за пешаке – улио је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, доделивши 2017. године део новца, око милион и по, за израду пројектне документације. Иако је крајем те године изабран пројектант и склопљен уговор с њим, идејни пројекат је до пред крај прошле године био у изради. У општинском Одељењу за локални економски развој, привреду, инвестиције и грађевинско земљиште кажу да упркос томе, идејни пројекат није био камен спотицања у овом случају.

– Прибављени су и локацијски услови, али запело се код парцелације – објашњава руководилац Одељења за локални економски развој, привреду, инвестиције и грађевинско земљиште Бригита Димитријевић. – Захтев је поднет, једном је и ургирано, али тај посао, који је неопходан да бисмо могли приступити откупу парцела, из непознатих разлога није спроведен. У међувремену је чак и проглашен јавни интерес. У буyету се већ три године предвиђа пет милиона динара за откуп земљишта, а никако да се новац и утроши за оно чему је намењен.

До застоја је дошло, како каже Бригита Димитријевић, и зато што су „Воде Војводине” тражиле  хидролошку студију за Стражиловски поток ради  локацијске дозволе, али и то је завршено пре годину.

Према документацији из конкурса за избор пројектанта, за израду пројеката издвојено је 7.678.800 динара, с ПДВ-ом. Од тога је милион и по општина на основу расписаног конкурса добила из буyета Аутономне Покрајине Војводине – 900.000 за израду пројекта за извођење с планом превентивних мера за проширење пута, а 625.000 динара за израду идејног решења за проширење.

Пројектни задатак био је да се од Дударе до Белила испланира нова саобраћајница дуга око 200 метара. Траса се наставља Улицом Белило до излаза из грађевинског рејона. Укупна дужина деонице обухваћене пројектним задатком је 3.594 метара. Пошто постоје идејни и главни пројекти саобраћајнице, водовода и јавне расвете из 2010. године пројектант је требало по потреби да обави додатна геодетска снимања, премеравања и обележавања.

Захтев је био да пут буде широк шест метара, да буде ограђен ивичњацима и путним јарком. Бициклистичка стаза је предвиђено да буде  широка 2,20 м, а пешачка два метра.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights