четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

Нова правила о употреби кеса на територији Сремских Карловаца

Како би се на депонијама спречило гомилање пластичних кеса, у циљу заштите животне средине, од 1. јануара ове године, на територији Општине Сремски Карловци, почела је примена Одлуке о условима коришћења кеса за испоруку робе на месту продаје и услуга, коју је још 27. децембра 2019. усвојила Скупштина Општине. Њене одредбе односе се на: употребу кеса у продајним објектима, материјале од којих су оне произведене и обавезе које трговаци имају у вези с овим питањем.

Лагане пластичне кесе (до 50 микрона), некада широко распрострањене у савременом потрошачком друштву, овом Одлуком, на подручју Сремских Карловаца, уступају место другим врстама врећа за паковање купљене робе. Тако ће убудуће, у свим малопродајним и велепродајним објектима, као и на пијаци, трговци потрошачима морати да понуде искључиво папирне кесе, торбе за вишекратну употребу или, пак, биоразградиве пластичне кесе (преко 50 микрона).

За кршење ових одреби – како стоји у Одлуци – предвиђене су казне од 150 000 динара за правно лице, 25 000 динара за одговорно лице у правном лицу и 75 000 динара за предузетника.

Одлука о условима коришћења кеса објављена је у карловачком Службеном листу бр. 76/2019. Заједно с њом, у виду прилога, налази се Програм мера превенције стварања отпада од пластичних кеса, с планом за његово спровођење. Овај број Службеног листа, као и остале, могуће је пронаћи, у електронској форми, на званичном сајту Општине Сремски Карловци.

С. М.

Verified by MonsterInsights