уторак, мај 28, 2024
ВестиОпштина

Сремски Карловци и Прњавор потписали Повељу о братимљењу

Општина Сремски Карловци и Град Прњавор из Републике Српске  склопили  су данас споразум и Повељу о братимљењу чиме су изразиле  спремност и жељу за  стварањем  трајних пријатељских веза, размену позитивне праксе између локалних самоуправа и успостављање сарадње у области културе, образовања, туризма, привреде и спорта.

Потписе на Повељу су на свечаној церемонији ставили  председник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић и градоначелник Прњавора Дарко Томаш.

Петковић  је подсетио да су први контакти са Прњавором остварени у децембру прошле године на иницијативу привредника из Новог Сада Зорана Маринковића, пореклом из Прњавора и рекао да му је велика част што је  ставио потпис на један тако значајан документ о међусобној сарадњи. Посебно задовољство изразио је због чињенице што су Сремски Карловци споразум о сарадњи и Повељу о братимљењу потписали са градом из братске Републике Српске.

– У јануару смо у узвратној посети Прњавору конкретизовали области у којима имамо заједнички интерес, као што су привреда, образовање, туризам и верски туризам, спорт. Очекујем да ће сарадња у наредним годинама стално ићи узлазном путањом – казао је Петковић.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш истакао је да је  ово први вид  сарадње тог типа са неким од градова из Србије.

– Ова одлука је у Скупштини добила подршку свих одборника и донесена је једногласно што довољно говори о жељи и потреби да Прњавор успостави сарадњу са Сремским Карловцима. Увјерен сам да ће и наши грађани остварити важне пријатељске и привредне контакте –  рекао је Томаш.

Потписивању Повеље  присуствовале су делегације обе локалне самоуправе, руководство и одборници у градској Скупштини, министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Републике Српске  Златан Клокић,  свештенство Српске православне цркве и  многи други. Церемонија потписивања уприличена је данас када Град Прњавор обележава и крсну славу, Преображење Господње.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Град Прњавор

Verified by MonsterInsights