уторак, јун 25, 2024
ВестиКултура

Почео “Карловци филм фестивал”

Шести “Карловци филм фестивал “ почео је вечерас у дворишту палате “Илион” (Завичајне збирке Сремски Карловци) композицијом “Ла Бохеме“, често извођеном у филмским остварењима, а овог пута у интерпретацији шансоњера Милоша Унића и у пратњи гитаристе Александра Турукала. Мото овогодишњег фестивала је “Филм у граду”. Како је напоменуо директор КФФ-а, једног од најмлађих фестивала у Србији, Стефан Димитрије Димић, намера организатора је била да фестивал “спусти” с видиковца у центар како би се проверила реакција публике, а од самог оснивања, интенција је да се он шири и одржава на више места у Сремским Карловцима. Судећи по броју посетилаца прве вечери, карловачка публика положила је тест.

– Ове године смо припремили сјајан дугометражни програм, не заостаје за њим нимало ни краткометражни-такмичарски, а имамо и друштвено ангажовани филм. У госте су нам дошли ствараоци из Бања Луке, чија остварења ће моћи сутра после подне да се погледају у Културном центру “Карловачка уметничка радионица” у склопу затворених пројекција. Жалимо да заједно прославимо филм и вратимо га у Карловце, који немају биоскоп више од 20 година – рекао је на церемонији отварања фестивала Стефан Димитрије Димић уз напомену да су ову филмску манифестацију подржали Министарство културе, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, те општина Сремски Карловци, Туристичка организација као и спонзори – Пасент, Рубин, Књаз Милош.

Част да у филмском погледу отвори Шести КФФ припала је филму “Индиго Кристал”, једном од најбољих ове године, изузетном остварењу младог редитеља Луке Михаиловића. Реч је о филму који је публика одлично прихватила, али и критика. Отуда је и награда за младу наду српске кинематографије припала редитељу филма. Преузимајући је Лука Михаиловић је рекао да му је драго да постоје фестивали попут карловачког, у мањим местима и да се његов филм нашао у програму КФФ-а.

“Карловци филм фестивал” настао је пре шест година као замисао студената Драмског департмана новосадске Академије уметности, а сада представља традиционално место окупљања љубитеља филмске уметности, најмлађе од седам уметничких форми, али зато једне од најпопуларнијих најзанимљивијих.

Програм фестивала, који се завршава у недељу, може се погледати на Фејсбук и Инстаграм профилу КФФ-а.

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights