недеља, април 14, 2024
ВестиДруштво

Пункт Хитне помоћи добио педијатријски ЕКГ апарат

Пункт Завода за хитну медицинску помоћ у Сремским Карловцима, отворен пре непуна четири месеца, добио је од новосадске фирме ДЕМ  на поклон ЕКГ апарат за децу, који ће, по речима директора те здравствене установе др Богдана Живановића, пуно значити за збрињавање најмлађих становника места.  Он је на данашњој примопредаји казао да је новоотворени пункт од почетка рада опремљен свим неопходним апаратима за пружање помоћи у ургентним стањима, али да је педијатријски ЕКГ апарат , део опреме који је недостајао том истуреном одељењу Хитне помоћи у којој се она пружа и деци и одраслима.

По речима дародавца, Дејана Руског из предузећа ДЕМ које се три деценије бави производњом, сервисом и продајом медицинске опреме и средстава, поменути ЕКГ уређај за четири секунде прави комплетан снимак , чиме помаже лекарима око постављања дијагнозе и пружања помоћи, а уједно смањује стрес код деце.

-Као предузеће које се три деценије бави произвдњом и продајом медицинске опреме имамо одличну сарадњу са свим Заводима за хитну медицинску помоћ –  рекао је Руски.  –Ентузијазам  људи у тим установама и њихове активности заслужују подршку свих у држави. Када су нам из новосадског Завода рекли да отварају пункт у Сремским Карловцима, питали смо како можемо да помогнемо и одлучили да дарујемо тај апарат за најмлађе.

Речи захвалности донатору и Заводу за хитну медицинску помоћ за труд да помогну становништву Карловаца и подигну ниво здравствене заштите  посебно у време пандемије коронавиируса упутио је председник општине Александар Саша Стојкечић.

Директор Хитне помоћи Богдан Живановић напоменуо је да је од 1. децембра када је пункт отворен, до данас прегледано 378 грађана, што је 70 одсто више него у истом периоду лане. Велики број прегледа обављен је у самом пункту , чак 209, а свега у 42 случаја ургентна екипа из Петроварадина је интервенисала и толико пацијената превезено у Клинички центар Војводине или Институт у Сремској Каменици.

-Време доласка екипе до грађана Сремских Карловаца од отварања пункта  је знатно смањено – за осам минута брже стижемо до њих – казао је Живановић. – Повећан је број интервенција, што је очекивано, али имамо мање компликација и људи долазе у пункт чиме нама олакшавају посао. Већина пацијената које смо збринули су хорнични кардио и пулмолошки болесници из старије групе суграђана. Међутим, иако смо оспособљени за пружање помоћи и најмлађим, приметили смо да велики број родитеља децу ипак доводи у Нови Сад. Од 1.146 прегледа у педијатријској амбуланти у Новом  Саду,  знатан број интервенција обављен је код карловачких малишана. Нема потребе да Карловчани доводе децу у Нови Сад, јер у пункту завода у свом месту могу добити помоћ.

Подсетио је да пункт ради радним данима од 19 до 7 сати , а викендом 24 часа и да је план да се  у догледно време у Карловцима оформи комплетна ургентна екипа с возачем и санитетским возилом која би на услузи грађанима била 24 сата сваког дана.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights