недеља, април 14, 2024
ВестиТуризам

Пружаоцима туристичких услуга у Карловцима подељена дезинфекциона средства и опрема

Појединим пружаоцима туристичких услуга у Сремским Карловцима, који су у директном контакту са посетиоцима, данас је у дворишту Магистрата подељена опрема и материјал који они треба да употребе за смањење ризика од ширења вируса у њиховим објектима и тако допринесу да Карловци буду безбедна туристичка дестинација.

Део њих добио је јуче различите врсте прскалица за дезинфекциона средства, УВ лампе, топломере, заштитну опрему, дезо-баријере и хемијска средства за дезинфекцију, које је карловачка Туристичка организација (ТООСК) обезбедила у оквиру пројекта “ЕУ за тебе – за културно наслеђе и туризам”, који финансирају Европска унија и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у партнерству са Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије. Карловачка општине је у реализацији тог програма учествовала тако што је обезбедила превоз материјала из Београда.

– Поделом ће у први мах бити обухваћено више од 40 пружалаца услуга туристима у Сремским Карловцима – рекла је вршилац дужности директора Туристичке организације Јасмина Бељан Искрин. – Међу њима су власници смештаја у домаћој радиности, представници културно-историјских институција и верских објеката, оба хотела, ресторана и винарија са дегустационим салама, галерија и сувенирница, Еко – кампа на Стражилову, ЈКП “Белило”. Током априла биће спроведене и обуке за оне који су добили ова средства о томе како се придржавати противепидемијских мера и шта све треба чинити да би Карловци постали носилац ознаке безбедно за туристе. Сви укључени у пројекат добиће налепницу с натписом “безбедна дестинација” коју ће моћи да поставе и на своје сајтове и друштвене мреже. То је само увертира у велику кампању да Сремски Карловци буду препознати као безбедна дестинација за туристе.

Данашњој подели присуствовао је и председник карловачке општине Александар Саша Стојкечић који је истакао да је локална самоуправа увек спремна да подржи програме ове врсте знајући колико је туризам важан и да је учешће општине у поменутом пројекту, пример како се то ради. Напоменуо је да ће бити размотрене и друге могућности да се том сектору помогне.

Јасмина Бељан Искрин је нагласила да остали пружаоци туристичких услуга треба да се обрате ТООСК-у ради преузимања материјала који је њима намењен. За то су им врата Туристичке организације отворена сваког радног дана од 9 до 14 сати. Важно је да се јаве да би се избегла гужва, а уједно ће бити обавештени о обукама.

„Чисто и сигурно“ је мера у склопу поменутог пројекта којом се тежи развијању здравствено-безбедносних протокола у туризму, као и обуци туристичких радника за њихову примену, како би се смањили ризици од ширења вируса у туристичким објектима.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights