уторак, мај 28, 2024
ВестиОпштина

Завршен потпорни зид у Гајевој 8

Месец и по пре рока Грађевинско предузеће “Градитељ НС” из Новог Сада завршило је санацију одрона и изградњу потпорног зида у Улици Људевита Гаја 8 у Сремским Карловцима. Примопредаја објекта треба да буде обављена у петак, седам дана пошто је извођач обавио посао.

“Градитељ НС” је санацији приступио 17. Фебруара, а према уговору који је склопио са општином , као инвеститором и наручиоцем посла, требало је да је оконча за три месеца. Како је рекао председник општине Алесандар Саша Стојкечич , који је по завршетку радова боравио у Гајевој 8, било је неопходно предузети овај захтеван и обиман грађевински подухват како би се отклонила опасност по безбедност околних објеката и животе људи, пре свега у улици изнад.

Председник општине Александар Саша Стојкечић у обиласку санираног одрона

За санацију одрона, до ког је дошло током пролетњих киша 2019.године, предузета је градња потпорне конструкције у фазама и на тај начин избегло се веће додатно засецање падине и сигурније привремено осигурање ископа. Одвод дренажне воде обезбеђен је бетонским каналетама од зида према дворишту, ван зоне одрона. Концепција пројектног решења заснивала се на контролисаном прикупљању и одвођењу површинских и нископонирућих поџемних вода, изради потпорне конструкције и ојачању постојећих зидова од опеке и дела до суседног помоћног објекта, како би исти могли прихватити активне притиске тла.

Просечна висина потпорног зида изнад земље је 5,30 метара, а у земљи 2,30. Укупна развијена дужина је 19 метара.

Посао је коштао 3,7 милиона динара, без ПДВ-а. Новац за радове обезбедио је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, док ће општина платити ПДВ. Завршетком тог пола стечени су услови да се укине ванредна ситуација у том делу Карловаца уведена кад се и десио одрон.


текст: Зорица Милосављевић 
// фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights