четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

Председнику Мировићу и епископу сремском Василију уручене захвалнице Удружења „Корени“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и епископ сремски Василије добили су данас, у Сремским Карловцима, захвалнице Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“, за допринос, подршку раду и развоју овог удружења.

„Циљ нам је да снажније окупљамо наше људе, да их усмеравамо и враћамо коренима, да обележавамо наше значајне историјске догађаје, и да охрабрујемо оне који нису свесни наших корена“, казао је председник Мировић.

Он је истакао да ће Покрајинска влада са посебном пажњом наставити да пружа подршку обнови Сремских Карловаца, центру наше духовности, историје и културе.

„Тај посао је непрекидан, трајан и значајан и даје нам снагу да истрајемо у враћању нашим коренима“, изјавио је Мировић на свечаности у Патријаршијском двору и најавио да ће седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца бити одржана почетком јула и да ће, између осталог, чланови овог одбора бити академик Василије Крестић и председник Матице српске Драган Станић.

Примајући захвалницу епископ сремски Василије казао је да је корен темељ и бит сваког бића а поготово наше дијаспоре, јер од корена све потиче и истакао захвалност председнику Мировићу за, како је рекао, подршку и иницијативу на обнови Сремских Карловаца.

Председник Покрајинског савеза удружења „Корени“ Зоран Колунџија казао је да су захвалнице прва и највећа награда овог савеза који се бави заштитом националног идентитета неговањем историје, културе, традиције, ћириличног писма и других националних обележја.

Удружење „Корени“ основано је у Новом Саду 2019. године с циљем прикупљања и израде евиденције о бројности наше дијаспоре и подизања поверења и одговорности матице према дијаспори и Србима у региону.

Свечаности је присуствовао и председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић, председник Матице српске Драган Станић и песник Перо Зубац.

Verified by MonsterInsights