недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Поводом дана Сремских Карловаца предлагање кандидата за признања до краја јула

Комисија за обележавање празника, доделу признања и проглашење почасних грађана Сремских Карловаца покренула је поступак за предлагање кандидата за та највиша општинска признања поводом Дана општине, 16. септембра.

Предлоге треба доставити Комисији најкасније до 31. јула, на адресу: Скупштина општине Сремски Карловци, Трг Бранка Радичевића 1, са назнаком да је за комисију.

Текст иницијативе и образац за предлагање може се добити у писарници Магистрата, или преузети са званичног сајта општине – sremskikarlovci.rs.

Одлуку о додели признања донеће, на предлог Комисије, Скупштина општине, а свечано уручење биће на Дан општине, 16. септембра. Тај празник установљен је у знак сећања на дан када су 1753. године Сремски Карловци добили резолуцијом Марије Терезије статус слободне војничке вароши – комунитета.

До назначеног рока грађани, групе грађана, предузећа, установе, политичке и друге организације, удружења и други облици организовања грађана, државни органи и органи локалне самоуправе могу поднети предлоге за награде, повеље и захвалнице. Повеља се додељује појединцима, организацијама и институцијама који су дела и резултате за које се награђују постигли на територији Сремских Карловаца, као и онима чија су дела у тесној вези са Сремским Карловцима и који промовишу то место у другим срединама.

Награда се додељује грађанима, групама грађана, предузећима, установама и другим облицима организовања грађана, као друштвено признање у области привреде, друштвених и других делатности.

Предвиђена је као признање у области привреде за постигнуте изузетне резултате у привређивању, за освајање нових производа и услуга, као и за техничка унапређења, новаторство и рационализацију, а у области друштевних и других делатности за изузетна остварења и достигнућа у области науке, културе и уметности, образовања и васпитања, здравствене и социјалне заштите, физичке културе.

Захвалница општине Сремски Карловци додељује се за значајна остварења у разним областима, постигнута у току претходне године, а која доприносе развоју и афирмацији општине.

Прошле године због пандемије коронавируса и мера за њено сузбијање, додела је обављена у новембру.

текст: Зорица Милосављевић // фото:Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights