недеља, април 14, 2024
ВестиОпштина

Карловачки одборници усвојили завршни рачун Општине

На прексиноћној седници локалног парламента у Сремским Карловцима већином гласова усвојен је завршни рачун општине за прошлу годину.

Већина одборника дала је свој глас и за предлог одлуке којом с приступа изради Плана развоја општине Сремски Карловци од 2022. до 2028., коју је финансијски подржала покрајинска власт, те за Одлуку о правима на финансијску подршку породици са децом, као и за годишњи програм пољопривредног земљишта. Именовала је досадашњег вршиоца дужности директора Туристичке организације општине Јасмину Бељан Искрин за директора, те продужила мандат општинском правобраниоцу Николи Момчилововићу на још пет година, поставивши га поново на ту дужност.

Прихваћене су измене одлуке о Општинском штабу за ванредне ситуације, те верификована промена чланова у Савету за безбедност и Савета за комунално-стамбене делатности, урбанизам, саобраћај и заштиту животне средине до којих је дошло због оставки.

Скупштина је усвојила и извештај о раду Општинског правобранилаштва у 2020. као и информацију о усклађености планираних и реализованих активносати ЈКП „Белило”.

Већином гласова је прихваћен предлог Одлуке о правима на финансијску подршку породици са децом, којим се проширује обим новчаних давања. Поред досадашњих, као материјална подршка породицама, том одлуком се уводи куповина уџбеника за ђаке прваке о трошку општине, као и плаћање превоза талентованим ученицима

Опозиција је највише критиковала завршни рачун прошлогодишњег буyета општине. Шеф одборничке групе Српске радикалне странке Драган Тришић рекао је да „суштина овог завршног рачуна јесте у томе да је власт прошле године проћердала готово 400 милиона динара, а да ништа није урађено у Карловцима”. Како је Тришић навео, нису асфалтиране улице, поједини делови Карловаца и даље немају канализацију, ЈКП „Белило” једва функционише и слично.

– Грађани су узалуд уредно плаћали порезе и друге дажбине, чак и више од тога, а заузврат нису добили ништа. Потонула општинска лађа је симбол ове власти – закључио је Тришић своје излагање о завршном рачуну.

Одборник „Карловачке листе” др Иван Стијеповић рекао је да је завршни рачун још један финансијски документ који предлагач није образложио и апеловао да се прекине с том праксом. Сугерисао је представницима садашње власти, за коју је рекао да није одговорна за трошење пара из лањског буyета, него претходна гарнитура, да из завршног рачуна извуку поуку како не треба да се ради.

Већином гласова је прихваћен предлог Одлуке о правима на финансијску подршку породици са децом, којим се проширује обим новчаних давања. Поред досадашњих, као материјална подршка породицама, том одлуком се уводи куповина уyбеника за ђаке прваке о трошку општине, као и плаћање превоза талентованим ученицима.

Након спроведеног конкурса за избор директора ТООСК-а, а пошто јој је истекао статус вршиоца дужности, Јасмина Бељан Искрин поново је, одлуком Скупштине, стала на чело Туристичке организације. Поникла у ТООСК-у од оснивања, 1996. године, Јасмина Бељан Искрин је провела на месту директора, у неколико наврата, 13 година.

извор: дневник.рс // текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights