четвртак, мај 30, 2024
ВестиОпштина

Председник Стојкечић у Покрајини потписао Споразум o BEFS бази података

Председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић потписао је данас, у згради Покрајинске владе у Новом Саду, Споразум с Фондом „Европски послови“ АПВ о укључивању Општине Сремски Карловци у свеобухватну базу података – BEFS, која ће обједињавати податке о свим пројектима корисника јавних средстава с територије АП Војводине финансираним из екстерних извора.

Чину потписивања Споразума с представницима свих 45 војвођанских локалних самоуправа присуствовали су председник Покрајинске владе АПВ Игор Мировић, директор Фонда „Европски послови“ АПВ Александар Симурдић, шеф за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији Никола Бартолини, покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

Обраћајући се присутнима, председник Мировић је нагласио како је покрајинска администрација, када је у питању реализација средстава из фондова Европске уније, у претходном раздобљу била ефикасна, транспарентна и одговорна, истакавши да ће она наставити да подстиче „локалне самоуправе како би у наредном периоду биле ефикасније када је реч о расположивим изворима финансирања“.

Циљ стварања једне овакве базе података, каква је BEFS, јесте ефикасније сагледавање, анализирање и праћење европских интеграционих процеса ради јачања и унапређења институционалних капацитета јединица локалне самоуправе на територији АП Војводине.

Општина Сремски Карловци преузела је на себе обавезу да Фонду „Европски послови“ доставља податке за јединствену базу о сваком поднетом предлогу пројекта, без обзира да ли је он одобрен или неодобрен. Општина, такође, мора да донесе инструкције за све кориснике јавних средстава, над којима она врши законом утврђена права управљања или финансирања, као и да именује координатора, који ће, заједно с координатором Фонда, два пута годишње усаглашавати достављене податке.

„BEFS је осмишљен као база нашега искуства. Стварање такве базе – базе успеха и неуспеха, примера добре и лоше праксе – даје нам могућност да не трошимо време измишљајући нешто што већ постоји и понављајући сопствене грешке, већ напротив, одбацујући оно бескорисно и усвајајући оно неопходно, корисно, добијамо прилику да, као држава и друштво, будемо бржи и ефикаснији у постизању својих циљева. Конкретно, у овом случају, то су средства из фондова Европске уније“, изјавио је тим поводом председник Стојкечић.

Verified by MonsterInsights