среда, јул 17, 2024
ВестиДешавања

Генерал Ђорђе Стратимировић после 113 година сахрањен у Сремским Карловцима

У Сремским Карловцима, у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, данас су похрањени посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића пренети из Беча, где је сахрањен 1908. године, чиме је испуњена његова последња жеља, коју је изразио непосредно пред смрт у својим мемоарима „Успомене“.

„Данас се у Сремске Карловце, у којима је пре 173 године формирана Српска Војводина, вратио један од њених највећих синова генерал Ђорђе Стратимировић. Тиме је испуњена његова последња жеља да почива у овом месту, које је својеврсни отисак наше историје и у којем и треба да почивају они који су великим и непролазним делима своја имена уписали у вечност“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић поводом похрањивања посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића.

Председник Мировић је у име Покрајинске владе и своје лично име захвалио Српској православној цркви, породици и свима који су учествовали у, како је навео, повратку омиљеног генерала и нашег великог претка из Беча у Србију.

Дело генерала Ђорђа Стратимировића, како је нагласио Мировић, велико је и вечно. И као војног заповедника у судбоносним и славним биткама које су од њега створиле најомиљенију личност не само у војсци него и у народу Српске Војводине, и као човека који је целог свог живота био одан и посвећен интересима српског народа.

„Зато генерал Стратимировић припада бесмртницима без којих је историја нашег народа незамислива, а који су својом борбом и својим делом нашој слободи и нашем уједињењу дали немерљив допринос“, рекао је Мировић.

Према његовим речима, генералов повратак у отаџбину потврда је наше одлучности и тежње за националним јединством, које нам је данас можда потребније него икада у историји.

„Добро дошао кући, генерале Стратимировићу, под небо твоје Српске Војводине и твоје Србије, и у срца и душе свих нас који, баш онако како си и ти чинио за живота, данас сањамо и живимо исте, српске снове. Нека ти је вечна хвала и слава“, поручио је Мировић.

„Суза у очима породице Стратимировић јесте суза радосница – суза радости и поноса што је испуњена заповест нашег свесрпског вожда да буде сахрањен у српским Сремским Карловцима, одакле је он као политичка личност и потекао. Породица Стратимировић остаће верна и одана српском националном интересу и светосавским идеалима“, рекао је Иван Стратимировић, праунук генерала Ђорђа Стратимировића, захваливши Српској православној цркви, Епархији сремској и свима који су помогли.

„Милошћу Божјом и вољом народном ми смо испунили наш задатак и аманет вожда Ђорђа Стратимировића и зато је он данас, на Крстовдан, овде пред нама и ми пред њим“, изјавио је Александар Ђурђев, председник Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића. Он је захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу на подршци.

Уочи похрањивања посмртних остатака генерала Стратимировића, у Саборној цркви Светог Николе одржана је литургија и опело које је служио викар патријарха српског Порфирија епископ хвостански Јустин.

Ђорђе Стратимировић рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а преминуо је 15. децембра 1908. у Бечу, где је и сахрањен. Био је српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд.

Догађају су присуствовали потомци и чланови породице Стратимировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, градоначелници и председници општина у Војводини, представници Војске Србије и друге званице.

извор: АПВ // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights