понедељак, април 22, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине

КАПИТАЛНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПОДУХВАТИ У КАРЛОВЦИМА СВЕ ИЗВЕСНИЈИ – Обнова Улице браће Анђелић крајем године или почетком идуће

Претходних година најављивана комплетна реконструкција Улице браће Анђелић у Сремским Карловцима, за шта је припремљена и пројектно-техничка документација, врло је могуће, могла би да почне најраније крајем ове или почетком идуће године, јер је недавним склапањем уговора о преносу 200 милиона динара између Управе за капитална улагања АП Војводине И карловачке општине потврђено финансиране тог капиталног посла из покрајинског буџета.

Како каже председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић, реконструкција те улицетоком године у више наврата била је тема разговора општинских са покрајинским функционерима, у првом реду са председником Покрајинске владе Игором Мировићем, што је резултирало тиме да је у одлуку о изменама и допунама покрајинског буџета уграђена и сума за те радове.

– Надам се да би до краја године могао да буде спроведен поступак јавне набавке, односно избор извођача и да први радови можда почну крајем ове или почетком наредне године – каже Стојкечић. – Под реконструкцијом те улице подразумева се изградња потпорних зидова, постављање нових водоводних цеви и јавне расвете, каблирање – спуштање електричних инсталација у земљу, градња атмосферске канализације. Процењена вредност је око 180 милиона динара, мешутим, због скока цена од тренутка када је прокат реконсктрукције завршен 2019/20. до данас, Покрајинска влада је наменила за то 200 милиона динара.

Председник карловачке општине сматра да ће то бити посао од великог значаја за Сремске Карловце. Како каже, тиме би се Петроварадинска улица, која је релативно скоро реконструисана, и крак Карловачких ђака, од Три зеца до аутобуске окретнице на Дудари, спојили у једну функционалну саобраћајну целину, спремну да прихвати значајан део саобраћаја из споредних улица у том делу Карловаца.

– Предвиђа се да радови трају две грађевинске године, али потрудићемо се да се већи део посла изведе током једне години јер нам је то приоритет – напомиње Стојкечић. – Током радова саобраћај ће се преусмерити на Улицу патријарха Рајачића, а када почне и партерно уређење центра, доћи ће до обуставе промета возила не само у центру до семафора и мостића према основној школи, него и до манастира, те сквера код католичке цркве на централном тргу. Партерно уређење централног језгра Карловаца у директној је вези са реконструкцијом Улице браће Анђелић због регулације саобраћаја током радова у оквиру било ког од тих пројеката јер је неизводљиво да је истовремено одвијају.

Према пројекту, биће обновљено 845 метара Улице браце Анђелић, од раскрснице с Улицом патријарха Рајачића до раскрснице с Улицом карловачких ђака. Пројекат је подељен у више фаза, а планом је предвиђена обнова водоводне мреже у дужини од 790 метара, изградња атмосферске канализације од 740 метара, која ће бити подељена у два слива – према улицама Јована Гроса и Николе Тесле. Биће постављено ново јавно осветљење, изграђено шест потпорних зидова укупне дужине 130 метара, као и коловоз ширине 5,5 метара, како би кроз улицу могли да пролазе и аутобуси. Планирани су тротоари различите ширине, у зависности од тога колико то простор буде дозвољавао.

Пројектну документацију израдио је 2019. године „АГ-УНС Архитектонско-грађевински институт“ из Новог Сада.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights