недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Предавање удружења „Марита – Западни Балкан“ у Карловачкој гимназији

Новосадско Удружење „Марита – Западни Балкан“ 27. маја одржало је у Карловачкој гимназији предавање о превенција болести зависности, пре свега наркоманије, али и коцкања, које је најбрже растући проблем породица у Србији.

По речима Александра Јанића из тог удружења, Град Нови Сад је од ове године бригу за људе који имају неки од проблема са болестима зависности подигао на виши ниво. Због драстичног пораста броја породица чија деца, али и родитељи, имају идентификовану зависност од коцке, односно кладионица, Комисија за превенцију болести зависности је укључила и овај проблем у делокруг рада.

– Статистика каже да се напредак ове зависности у Новом Саду мери десетинама уништених породица.Та појава је на листи „зависничких трошкова и дугова“ прва. Питања која деца постављају јасно говори да их ова тема занима, али и „жуља“. На основу неких размишљања ђака, јасно је да има много грешака које смо ми старији направили, и поштено би било да их исправимо. Најчешће се спомиње недостатак родитеља у животу деце, углавном из пословних разлога – каже Јанић.

Програм овог удружења је развијен и одвија се уз пуну подршку норвешке фондације „Марита“. Успешно се примењује у Норвешкој више од 40 година. Оснивач и творац програма Леив О. Холстад је 2014. године одликован почасним орденом норвешког краља за изузетне заслуге у борби против наркоманије. Од 2015. године програм се реализује у Србији, а до сада на предавањим присуствовало више 10.000 ученика у 48 основних и средњих школа широм земље.

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива

Verified by MonsterInsights