недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Нова ера у извозу српских вина на кинеско тржиште

Меморандум о разумевању потписали су данас у Сремским Карловцима представници Удружења произвођача ароматизованих вина са географском ознаком „Бермет“, Асоцијације кинеских привредника у Републици Србији и предузећа „Аронија Вита“ из Лазаревца, а том чину присуствовали су министар трговине Томислав Момировић и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

Момировић је оценио да потписивање меморандума о сарадњи означава нову еру у извозу српских вина на кинеско тржиште и да ће убудуће српски винари имати боље услове од других.

– Пет година од ступања на снагу меморандума, царине ће потпуно нестати. Оне ће се сваке године смањивати за 20 одсто и на крају ће бити укинуте. То је велика прилика коју треба да сагледају сви произвођачи вина у Србији – истакао је Момировић.

У име Удружења произвођача ароматизованих вина са географском ознаком „Бермет“ меморандум је потписао Дражен Ђурђић, који је нагласио да је овим споразумом дугогодишња сарадња са кинеским партнерима мултиплицирана на све чланове удружења.

– Од сада неће на кинеском тржишту бити два или три наша произвођача него сви, а то значи њих више од 30 – рекао је Ђурђић. – Тиме ћемо задовољити основне тржишне и економске принципе – квалитет, континуитет и квантитет. Меморандум је веома битан за нас и готово историјски зато што сведочи о повећању потрошње нашег вина у Кини. Имаћемо значајно већу понуду на кинеском тржишту, већи асортиман и неупоредиво веће количине.

По Ђурђићевим речима, меморандум предвиђа и отварање регионалне винотеке у Сремским Карловцима.

– Меморандумом је дефинисано да потписници заједнички у наредних 90 дана обезбеде пословни простор у Сремским Карловцима у ком ће бити регионална винотека са винима свих чланова удружења – казао је Ђурђић и додао да је циљ унапређење извоза вина у Кину. – Основна функција винотеке није да задовољи потребе туриста него да уз помоћ нових технологија – платформе ви чет које користе кинески туристи, омогућимо продају наших производа у Кини. Захваљујући томе што ће на свакој винотеци бити одређени кју ар код, просечан кинески туриста његовим скенирањем моћи ће да купи нашу робу која је већ извезена у његову земљу. То је суштинска предност меморандума. Ово заиста јесте скок у будућност не само зато што је историјски тренутак, него и због примене нових технологија.

Покрајински секретар за привреду Ненад Иванишевић напоменуо је да је потписани меморандум резултат дугогодишњег рада, година одличних односа Србије и Кине и заједничког сна са фрушкогорским винарима да се достигне квалитет за такмичење на највећем тржишту.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights