недеља, јун 23, 2024
ВестиОпштина

Општина поклонила клупе и столице Богословији

Oпштина Сремски Карловци набавила је нов школски мобилијар за учионице Карловачке богословије поводом прославе њеног јубилеја – 230 година постојања и рада. У Кабинету председника општине кажу да је купљено 60 клупа и 120 столица које су већ испоручене Богословији Светог Арсенија. Вредност поклона локалне самоуправе је 900.000 динара са ПДВ-ом.

Школски мобилијар није једино што с чим је општина пружила подршку Карловачкој богословији поводом јубилеја. Према информацијама из Кабинета председника општине, Богословији је одобрено додатних 410.000 динара захваљујући законском дискреционом праву првог човека општине које предвиђа доделу 25 одсто од укупног износа годишњих пара у области културе. Полазећи од тог основа, локална самоуправа је доделила школи поменуту суму за два пројекта. За организацију научног скупа који ће бити на јесен одобрено је 230.000 динара, а 180.000 динара за издавање ЦД хорске музике у извођењу школског хора.

„Повећање туристичких и смештајних капацитета унутар верских објеката у општини Сремски Карловци” пројекат је којим је општина конкурисала код Министарства туризма и омладине на молбу Богословије. Реч је о пројекту који предвиђа реконструкцију зграде Богословског семинара.

По речима ректора Карловачке богословије протојереја-ставрофора мр Јована Милановића, Министарство је одобрило 15 милиона динара и очекује се ових дана потписивање уговора.

Тим новцем планиран је завршетак израде пројекта и реализација прве фазе радова, којом се предвиђа адаптација унутрашњости зграде. Спуштање плафона и преграђивање просторија су први грађевински захвати у том пројекту. Због природе посла реално је очекивати да ће почети када ђаци оду на распуст.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Карловачка богословија

Verified by MonsterInsights