понедељак, јун 24, 2024
ВестиДешавања

Ева Шнур одбранила прошлогодишњу титулу

У организацији Фондације за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба „Завичајна кућа“, а под покровитељством локалне самоуправе, прво овогодишње издање Фестивала куглофа је у току. Почело је у петак, 24. маја, а завршава се вечерас.Са истим програмом осим такмичења за најбољи куглоф које је одржано у суботу, Фестивал ће бити и наредног викенда, од 31. маја до 2. јуна.

Победничком титулом у конкуренцији 10 експоната окитио се и ове године куглоф Карловчанке Еве Шнур. Друго место заузела је Новосађанка Мирјана Растовић којој је ово прво учешће на фестивалу. Треће место освојила је Снежана Шварц Јанић из Сремских Карловаца. Првопласирана је као награду добила пећницу, другопласирана миксер, а трећепласирана модле и књигу рецепата за куглоф.

 Такмичарке су у суботу пред предају експоната за оцењивање, продефиловале у ношњама центром Карловаца, од Богословије до чесме „Четири лава“ са својим куглофима. Оба дана су организоване радионице за најмлађе у оквиру којих су они осликавали куглофе, а данас је победница фестивала Ева Шнур пред публиком правила куглоф. У току припреме Ева је објашњавала сваки корак у поступку израде и давала савете.

По речима координаторке фестивала Саре Балабан, у суботу је био приметан велики број посетилаца, а такав утисак је и данас.

Како каже, и наредног викенда „капије“ фестивала биће отворене од 10 до 21 сат.  Састојаће се од креативних дечијих радионица, радионица за израду куглофа, и музичког дела. Дуж централног трга као и овог пута биће излагачи колача, производа од меда, рукотворина, грнчарије, а на платоу испред Саборне цркве биће пагоде са куглофима. Туристичка организација, која је суорганизатор, ће и следећег викенда омогућити посетиоцима бесплатно разгледање Карловаца од 12.30 сати. Излагачима куглофа је овог пута обезбеђено бесплатно учешће на фестивалу.

„Овогодишњу манифестацију отворио је ОКУД „Бранково коло“ , а затворио ПОП ХОР Радио, чији наступ је изазвао опште одушевљење. Наступили су и карловачки бенд Гари Потер, MALCI-RMB-Rock Music Books, као и плесна група „Алтаир“.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights