понедељак, јун 24, 2024
ВестиКултура

Отворена изложба слика Дејана Шева

Изложба акварела са мотивима Сремских Карловаца суграђанина Дејана Шева отворена је вечерас у Завичајној збирци Музеја града Новог Сада – у палати баронске породице Рајачић. Поставка садржи 19 радова инспирисаних карловачким призорима и продајног је карактера. Жеља аутора јесте да половину прихода поклони онколошком одељењу у Институту у Сремској Каменици за лечење деце.

У име организатора Издавачке куће “Народно дело” и локалне самоуправе посетиоце је поздравио шеф Кабинета општине Светомир Михаљев и пожелео им добродошлицу у палату Рајачићевих која је од великог значаја за Сремске Карловце и стециште културног живота у месту. Говорећи о аутору, Михаљев је истакао да је он 25 година посвећен сликарском позиву током којих је био учесник више изложби и колонија, а пре четири године имао И самосталну изложбу. али са другим мотивима у галерији Културног центра “Карловачка уметничка радионица.

Мотиви на овим сликама су Сремски Карловци – рекао је Михаљев. – Својевремено је нобеловац и француски књижевник Албер Ками рекао да су европски градови пуни гласова прошлости и то јесте и судбина Сремских Карловаца. Ти гласови прошлости виде се и на овим сликама јер приказују махом центар који је препун архитектонских бисера што је нека врста омажа ствараоцима који су обележили Карловце кроз векове када је реч о архитектури. Ово нису само пуке представе Карловаца него се у њима види и уметников печат. Дајући своју димензију, Шево уноси колорит, који даје бајковитост сликама. Тај лични печат је вредност Дејановог сликарског дела. Душа је Дејанов отисак на сликама.

По речима музејске саветнице др Гордане Петковић, која се у име домаћина обратила, последња сликарска изложба у карловачком музеју отворена је у септембру 2019. Била је то изложба радова Бранислава Вулековића које је његов син др Петар Вулековић поклонио тој музејској кући и могу се видети у њеној сталној поставци.

Дејан Шево је за све изложене радове рекао “то сам ја”.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights