недеља, април 14, 2024
ВестиДруштво

Прави се списак за имунизацију у Карловцима

У карловачком Удружењу пензионера, у договору са локалном самоуправом, од суботе је могуће пријавити се за вакцинацију против вируса ковид-19 која ће бити обављена у Сремским Карловцима.

Као место вакцинације помиње се пункт Завода за хитну медицинску помоћ у карловачкој  амбуланти. Други могући простор у ком би могла да буде обављена имунизација, по речима председника карловачке општине Александра Саше Стојкечића, јесте Соколски дом, мада први има боље услове за то.

Председник Стојкечић каже да дуже време локална самоуправа настоји да  организује имунизацију на територији општине, јер је чињеница да не могу сви из различитих разлога да оду у Нови Сад на вакцинацију, а због тога што су  термини које су за тај поступак добили суграђани који су се пријавили преко еУправе шаролики, није им могуће обезбедити превоз до Новосадског сајма.

– Из Института за јавно здравље Војводине тражили су од нас да изађемо, колико је могуће, с тачним бројем заинтересованих за вакцинацију или барем што прецизнијим, да би могли да спреме вакцине будући да постоје одређена правила која се морају испоштовати када су цепива у питању – каже Стојкечић. – Када смо почели да размишљамо о таквој могућности,  у првом реду смо мислили на најстарије суграђане пошто су они најрањивија група.

Стојкечић напомиње да приоритет имају они који треба да приме другу дозу, а када стигну нове количине, може се очекивати и други круг. О термину за вакцинацију, како каже, још је прерано говорити

По речима председника Удружења пензионера у Сремским Карловцима Стеве Петровића, јуче је на списку било више од 190 кандидата. Истиче да се пријављивање обавља сваког дана од 8 до 12 сати у просторијама удружења у порти Доње цркве, и да ће у случају да буде пуно заинтересованих, радити дуже.

– Примамо пријаве и осталих суграђана, не само пензионера, мада су већина на досадашњем списку, људи трећег доба – каже Стева Петровић. – Потребно је само да поред имена и презимена оставе и број телефона. Бележимо и коју од понуђених вакацина би да приме, јер на то имају право. У сталној смо комуникацији са представницима општине, који треба и да организују долазак медицинеке екипе из Новог Сада  у Карловце да обави тај посао.

Петровић напомиње да се осим евиденције заинтересованих за вакцинацију у свом месту, у удружењу само баве снабдевањем пензионера намирницама и другим производима на одложено плаћање. Подсећа чланове да током целе године могу да рачунају на набавку брашна, меда, пасуља, и да још увек имају и зимницу у понуди.

У незавидном положају

Председник карловачког Удружења пензионера Стева Петровић каже да је епидемија коронавируса у великој мери утицала на пословање те организације.

– Појединци долазе да плате рате за прузете намирнице и на то нам се своде активности –каже Петровић. – Пола године нам лане нису  радили кухиња и бифе због епидемијских мера. На завршном рачуну због обустеве рада бифеа исказан нам је овог пута минус. Недавно нас је посетио председник општине што је први пут да први човек Карловаца дође у наше удружење на разговор и ми смо му изнели тешкоће с којим се суочавамо. Договорили смо да Општинску управу и писмено известимо о томе не би ли се нашао начин да нам се помогне. Постоје трошкови које неминовно морамо да измиримо, а приход који смо остваривали радом бифеа нам је ускраћен због пандемије. За разлику од угоститеља који у овој ситуацији могу да рачунају на извесну помоћ државе, ми немамо право на то јер смо удружење којем је пружање угоститељских услуга само допунска делатност.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights