понедељак, април 22, 2024
ВестиДруштвоОпштина

ПОВОДОМ ДАНА СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА УРУЧЕНА НАЈВИША ОПШТИНСКА ПРИЗНАЊА – Награђени знање, храброст и човекољубље

На свечаности поводом Дана Сремских Карловаца, установљеног у знак сећања на 16. септембар 1753. године, када су Карловци проглашени за слободну војничку варош – комунитет, данас су у Магистрату додељена највиша општинска признања овогодишњим лауреатима – историчарки  др Гордани Петковић, ватрогасцу Јовану Павловићу и менаџеру хотелијерства Ивани Белић. За  плодоносан рад на проучавању историје Сремских Карловаца и делима, којима је на најбољи начин допринела њиховом промовисању, музејски саветник др Гордана Петковић добитник је ове године Повеље Сремских Карловаца. Припаднику Ватрогасно-спасилачког одељења у Сремским Карловцима Јовану Павловићу Повеља Сремских Карловаца припала је  за храбар и несебичан подвиг, који је учинио спасавајући људски живот, а Ивани Белић Награда Карловаца додељена је за вишегодишњи хуманитарни рад.  

– Живимо у времену отуђености, која нам је понекад наметнута, а често је и наш избор – истакао је председник карловачке општине Александар Саша Стојкечић обраћајући се лауреатима.- Зато нас увек пријатно изненаде појединци, који својим радом и делом доказују да још има наде, да још има пре свега људскости међу нама и који доказују да се још увек цене и вреднују највише људске врлине као што су човекољубље, вредност, одговорност, пожртвованост, храброст… Сви треба да будемо поносни што сте „наши“. Сремски Карловци јесу због свог културног и историјског значаја посебно место, али су то и због људи као што сте ви. Јер ниједна грађевина, ниједан музеј, ниједна црква, ништа не значе ако у њима нема квалитетних и добрих људи .Такође знам, да свако признање прија, али и обавезује да увек превазилазимо своје границе и будемо још бољи. А кад сте ви у питању, уопште немам сумњу да ће тако и бити. Хвала вамо још једном што сте пре свега „велики људи“ , вредни и одговорни чланови наше заједнице, и што сте неко ко својим личним примером увек може посведочити да се рад, одговорност и доброта исплате.

Председник карловачког парламента Бобан Петковић је честитајући добитницима рекао да дела којима су  завредили поштовање заједнице јесу путокази врлог понашања и вечити примери доброг и здравог друштва, смернице за будућност, остављене нараштајима који долазе, како би на њима градили свој свет.

-Нечија дела украс су тренутка, а нечија су, опет, обележила године и деценије. Али, дела се не мере временом, него квалитетом, а то је управо она вредност која одликује све што су наши данашњи лауреати учинили. Данашњом доделом признања, Општина Сремски Карловци награђује врлине – знање, храброст и човекољубље – које су оличене у вама, а које су препознали наши суграђани, предлажући вас за добитнике – казао је Бобан Петковић честитајући и суграђанима Дан Карловаца, истакавши да је тај датум означио почетак нове епохе у развоју места.                                                                        

Захваливши се предлагачу Друштву за неговање традиција и развој Сремских Карловаца и Скупштини општине на признању др Гордана  Петковић је нагласила да јој  причињава велику част то што је један од добитника.

-На почетку свог радног века, пре две деценије, постављена сам на место кустоса за друштвену и политичку историју Сремских Карловаца. Тада нисам ни сањала да ћу тако радознало ући у свет пребогате карловачке историје, да ће ме тај чудесан свет опчинити у толикој мери и да ће ми стално отварати нека нова врата иза којих се крију приче, догађаји и људи из прошлости Карловаца, изазивајући ме да, као што би то радило радознало дете, идем даље у нади да ће се још нека тајна врата отворити за моја истраживања. У том свету открила сам патријархе Јосифа Рајачића, Георгија Бранковића и Лукијана Богдановића, неуморног и преданог проту Ивана Маширевића, Владимира Николића, једног од највећих српских архитеката у Аустроугарској на прелазу векова, необичног карловачког јавног бележника Јураја Рашкаја и многе друге. Посебно место у мојим истраживањима заузимају Стеван Ћирић, министар просвете и председник Народне скупштине Краљевине Југославије и његов брат др Иринеј Ћирић, епископ бачки, који је ове године сврстан у ред светитеља наше СПЦ – истакла је Гордана Петковић упућујући речи захвалности породици Ћирић, посебно Катарини Ћирић Петровић и недавно преминулом проф. др Ивану Ћирићу, на указаном поверењу и дозволи да истраживања започне управо у њиховој кући, као и свим  Карловчанима што годинама оплемењују изложбе које приређује и радове које публикује оним што чувају у својим домовима. 

Захвалност на добијеним признањима исказали су и Ивана Белић и Јован Павловић, који су свако на свој начин, својим чињењем показали несебичност, пожртвованост и огромно човекољубље. 

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights