четвртак, јул 18, 2024
ВестиПокрајинска Влада

Драгана Милошевић и Ненад Иванишевић посетили Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић са сарадницима, посетили су јуче Српску православну Богословију Светог Арсенија у Сремским Карловцима. Смештена у оквиру некадашњег здања Црквено-народних фондова, Богословија у Сремским Карловцима спада у најзначајније и највредније грађевине у старом језгру овог места, представљајући културно-историјску целину и вредну културну и верску баштину, окупљајући и данас око 200 ученика који у њој похађају наставу.

Ректор Богословије протојереј-ставрофор мр Јован Милановић је овом приликом представио адаптирану спомен-собу у Богословији са скамијама из XIX века и опремом, чију је обнову финансирала Покрајинска влада, уприличио обилазак Богословије представивши нове пројекте и концепте унапређења рада једне од најзначајнијих образовних установа како у АП Војводини, тако и у Републици Србији.

Ректор Богословије је истакао да је Богословију и спомен-собу са ризницом посетило више хиљада како домаћих, тако и страних туриста, који су се, поред овог, сасвим новог садржаја у Сремским Карловцима, упознали превасходно са историјом црквене просвете, трајањем нашег народа на овим просторима, а у контексту институције коју представља карловачка Богословија.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је путем јавног конкурса намењеног недобитним организацијама са територије АП Војводине од значаја за развој туристичког потенцијала, Богословији доделио четири милиона динара управо за обнову ове спомен-собе, која данас завређује пажњу многих посетилаца, учесника и поштоваоца знамења и културне и духовне баштине.

„Сматрамо да Сремски Карловци заслужују шампионски тим да се брине о њима, јер је са овог места све кренуло, а ако то заборавимо, ветрови ће нас одувати. Ако посматрамо 2018. годину и посету од 500 људи, у односу на 2022. годину у којој је Богословију посетило 20 хиљада људи, видимо конкретан резултат онога где данас стојимо. Наставићемо да се бринемо о културном наслеђу, о Сремским Карловцима, јер нема боље понуде од онога што постоји”, рекао је Иванишевић, додавши да је у протеклој години Покрајински секретаријат за привреду и туризам усмерио преко 15 милиона динара на територији општине Сремски Карловци, како у област привреде, тако и у област туризма и запошљавања.

Иванишевић је нагласио како је неопходно установити институционално памћење, како се не би увек почињало изнова са концептима и значајним пројектима, попут ове спомен-собе.

Адаптација унутрашњих просторија и посебно спомен-собе са аутентичним скамијама и раритетним предметима из XIX века, јесте детаљ који засигурно сврстава Богословију Свети Арсеније Сремац у понуду културног и верског туризма у Сремским Карловцима, са посебним фокусом на млађе генерације због чега је и опремљена савременом технолошком опремом.

Сам пројекат и иницијатива за обновом овог здања и њеног наслеђа проистекла је из потребе да се и сама Богословија постави на туристичку мапу и понуду Сремских Карловаца, као још један у низу објеката од изузетне важности за културу, образовање, те као историјско и, напослетку, туристичко добро нашег народа и овог поднебља и за што бољи приказ сачуваног материјала посетиоцима.

„Чињенични и статистички подаци говоре да је ову просторију обишао велик број посетилаца и то јесте циљ Покрајинске владе и оба секретаријата. Оно што је важно јесте да је Секретаријат на чијем сам челу у протекле две године такође помогао нашу Богословију. Пре свега, водили смо рачуна о интернату, када смо 2020. године помогли реконструкцију крова, а тренутно су актуелни радови у атријуму овог објекта. Очекујемо почетак радова у наредних десетак дана, а за ову намену смо до сада определили 54 милиона динара”, рекла је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Милошевићева је додала да је важно истаћи бригу коју Покрајинска влада води о својим најстаријим духовним институцијама, поменувши и усвојен посебан Закон о Сремским Карловцима за обнову и ревитализацију општине која је важна за читаву Републику Србију у духовном, образовном и културном смислу.

Карловачка Богословија поседује и библиотеку, коју су данас посетили чланови Покрајинске владе. Она је обогаћена новим информационо-комуникационим садржајима, зарад боље визуализације простора, списа, докумената, али и фотографија, при чему је акценат на очувању свих хартија од вредности у дигиталном формату,

Карловачка Богословија обновљена је 1964. године као одсек Богословије Светог Саве у Београду да би, потом, била усељена у здање у ком се и данас налази. Одлуком Светог архијерејског сабора, Богословија је 1967. године проглашена за самосталну просветну установу под називом који и данас са поносом носи.

извор: АПВ

Verified by MonsterInsights