четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

У Сремским Карловцима отворен Педијатријски клуб

У Сремским Карловцима од 1. септембра почео је да функционише Педијатријски клуб, у ком родитељи могу добити стручан савет од педијатра у вези са здрављем, растом и развојем детета. 

Како каже оснивач, специјалиста педијатрије др Николина Ћаласан, рад клуба усмерен је на превенцију, очување и унапређење здравља деце и омладине у Сремским Карловцима, с акцентом  на правилну исхрану деце и формирање здравих животних навика које ће омогућити правилан раст и развој детета

и превенирати велики број обољења, пре свега гојазности, метаболичких поремећаја, алергија и инфекција.

– Клуб функционише по принципу саветовалишта у ком родитељи могу брзо и лако да добију савет и питају све што их интересује када је реч о расту и развоју њихове деце – каже др Николина Ћаласан уз напомену да је идеја за покретање рада клуба проистекла из чињенице да педијатри немају довољно времена да се посвете пацијентима у домовима здравља. – Рад у Клубу подразумева стручан преглед детета, антропометријско мерење (ТМ, ТВ/ТД, БМИ, састав тела методом БИА), мерење крвног притиска, пулса, сатурације крви кисеоником, шећера у крви. Потом следе консултативни саветодавни разговори, који би текли правцем који зависи од здравственог стања детета.

Др Ћаласан каже да Клуб  ради два пута недељно, али да број саветодавних педијатријских консултација није ограничен у току месеца. То значи да, уколико постоји потреба, дете се може довести више пута месечно, у претходно заказаном термину.

– Члан Клуба се постаје потписивањем уговора, који има формални карактер – напомиње др Николина. – Прва три месеца чланство је бесплатно јер је карловачка општина подржала новчано пројекат, а након тога, уколико родитељи желе да наставимо сарадњу, чланарина ће износити 1.000 динара по породици, без обзира на број деце. Потребно је да ме родитељи позову на број 063/569-788, да се договоримо  када да се видимо, дођу са  дететом, потпишу уговор , обавимо први преглед, и на основу тога одредимо динамику будућих сусрета у зависности од потребе. 

Клуб ће организовати предавања и радионице за децу и родитеље, ради промоције здравља и здравих животних навика. За почетак др Ћаласан је предвидела  три предавања, пре свега из домена исхране, и то одојчади и мале деце, а касније и адолесцената. Након тога у плану су предавања о исхрани код алергија са саветима шта радити да се смање симптоми јер данас, каже наша саговорница,  велики број деце болује од алергија. О терминима предавања и радионица, чланови клуба ће бити благовремено обавештени.

Осим доласком у клуб, чланови ће савет моћи да добију и путем вајбер групе.

текст: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights