недеља, јун 23, 2024
ВестиОпштина

Потписан анекс споразума о сарадњи Сремских Карловаца и Прњавора

На дан када се у Београду одржава Велики српски сабор, у Сремским Карловцима председник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић и градоначелник Прњавора Дарко Томаш потписали су анекс прошле године склопљеног Споразума о сарадњи, којим се предвиђа проширење поља међусобног деловања на подстицање и очување духовних веза и вредности српског народа у обема државама.

– Прошле године смо потписали основни споразум којим смо прецизирали и конкретизовали сарадњу, изнели смо једни другима потенцијале којима располажемо, а сада смо то допунили и учврстили уносећи ставку која се односи на духовне везе Срба у Србији и Републици Српској. То сада добија посебну важност због одржавања Свесрпског сабора у Београду и ово ће бити ветар у лађе председнику Александру Вучићу да нас што боље заступа у свету, где је Србија притиснута од светских моћника због резолуције о Сребреници, као и да настави рад на очувању националних интереса са председником Републике Српске Милорадом Додиком – рекао је Петковић.

За градоначелника Прњавора Дарка Томаша посебна је част што у Сремским Карловцима са председником локалног парламента потписује анекс споразума о сарадњи. Он је напоменуо да су за град који представља посебно важна два датума у досадашњим међусобним односима братских локалних заједница.

– Споразум смо потписали 19. августа 2023.  на Преображење које је слава града и то је био први  потписан побратимски споразума са неком од локаних заједница од добијања статуса града прошле године – казао је Томаш. За нас је од посебног значаја што је то локална заједница из братске Србије. Данас, на дан Великог српског сабора Републике Србије и Републике Српске потписали смо анекс споразума с циљем да наше везе буду још снажније и боље, али ми смо један народ, једна душа и у том контексту много битнији су осећаји који постоје међу нама. Све оно на папиру  јесте секундарног карактера, иако је то у службеној комуникацији значајно и зато смо приступили потписивању анекса да га проширимо на очување духовних веза. Уверен сам да ће сарадња која је и до сада била добра, у наредном периоду бити још боља и да ћемо је употпунити разменом средњошколаца и свега што је карактеристично за ваш крај. Биће нам част да наша деца бораве  овде.

Споразумом о сарадњи прошле године две стране су се обавезале на промоцију развоја, међусобне сарадње, размену информација, иницирање стварања економских, културних, научних и спортских веза између локалних власти, јавних предузећа, установа, културних, образовних и невладиних организација.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Саша Мургашки

Verified by MonsterInsights