недеља, јун 23, 2024
ВестиДешавања

Поруке мира уз запаљен бадњак

По дугогодишњем обичају на Бадње вече, у центру Сремских Карловаца вечерас је у присуству великог броја људи запаљен бадњак. Том чину претходило је вечерње богослужење у Саборној цркви у којој је бадњак пре изношења освећен.

Епископ сремски Василије је поред чесме Четири лава честитао грађанима Карловаца и не само њима, празник рођења Исуса Христа речима „Христос се роди“ и поручио да овај дан треба обележити радосно.

-Његово рођење није свршен чин – рекао је владика Василије. – То је непрестан процес у сваком од нас, у сваком срцу, а наше срце треба да буде колевка попут оне у Витлејему где је положен богомладенац Христ и зато се радујмо и данас његовом рођењу. Поред многобројних искушења овог света, молимо се Богу да својом милошћу умири сва жаришта и ратове на земаљској кугли, и да уразуми људе. Уношењем бадњака у домове окупља се породица која треба да се помоли богомладенцу Христу да нам пошаље мир, слогу, љубав, благослов божији и да ова година у коју смо календарски  ушли, буде благословена, чиста, мирна и спокојна и дан нам подари господ здравља, среће и одагна болести од нас, наше деце и свих људи добре воље.

Након обраћања владике Василија крaj чесме Четири лава наступила је дечја певачка група под управом диригенткиње Миле Радонић.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights