четвртак, јул 18, 2024
ВестиДешавањаКултура

Отворен 26. Новогодишњи ликовни салон

Изложба радова са 26. Сремскокарловачког новогодишњег ликовног салона отворена је данас у галерији Културног центра „Карловачка уметничка радионица“ и моћи ће да се погледа до 27. јануара.

Како је на церемонији отварања рекао директор Културног центра Мирко Димић, 26. Сремскокарловачки ликовни салон је традиција не само културног центра и његових 35 година постојања, него културе Сремских Карловаца уопште, Војводине и Србије, у којој учествују уметници и из Србије, али је акценат на локалним ствараоцима.

-Овог пута учествовало је 60 уметника са заједничким циљем да бакља инспирације никад не престане да гори – рекао је Мирко Димић. –  Салон је леп завршетак године када је култура у Сремским Карловцима у питању. Ово је била једна од најплоднијих година Културног центра што се тиче програма, а мислим да неће бити и последња.

Председник жирија историчар уметности Миле Игњатовић истакао је  да овогодишњи као и претходни салони обилују интересантним радовима.

– Мени је посебно као селектору задовољство што је било пуно различитих медијских приступа не само у програмском него и у тематском смислу – казао је Игњатовић. –  Радује ме и што сваки пут има више учесника. Систем награђивања који подразумева доделу више првих, других и трећих награда има позитиван ефекат и то подстиче људе на даљи рад. Увек постоје неки искораци када је реч о техникама. Јављају се стално два паралелна правца- реалистички и један који одступа, прави искорак ка истраживању и доноси подстајне креативне импулсе из инспиративне зоне. Посебно ме радује што истовремено учествују и академски и сликари аматери. Имајући у виду најбоља дела и једних и других доста је танка линија између њих.

Добитник Гран при овогодишњег салона за сликарство је Јелена Милошевић, а за фотографију Милан Живковић. Прва награда за сликарство у категорији уље на платну припала је Велибору Вељи Бугарину, Ђорђу Беари, Мирку Ковачевићу, Љиљани Недељков и Велимиру Ивановићу, а за суви пастел Снежани Давидовић. За технику батик, прва награда је додељена Нели Хорват, за комбиновану технику Јелени Бадњевац Ристић, док је за иконопис највише признање отишло у руке Милошу Попетрову. Татјана Гамброн добитник је прве награде за акрил, а Мартин Цандир за фотографију. Додељена је  специјална награде за сликарство Даници Баста и специјално признање за 10-годишње учешће на салону Зорану Ивезићу, мноштво других, трећих награда и похвала.

У уметничком делу програма наступили су песници Владимир Рапченко и Стеван Лаловић.

Генерални покровитељ салона је општина Сремски Карловци, а одржавање су помогли Покрајински завод за заштиту споменика културе, Богословија Сретог Арсенија, Архив Војводине и други. 

текст: Зорица Милосављевић // фото: уступљене фотографије

Verified by MonsterInsights