понедељак, април 22, 2024
ВестиДруштво

Помен и сећање на страдале у Првом светском рату

Поменом српским војницима и свечаним полагањем венца на спомен-обележју учесницима Првог светског рата на гробљу на Магарчевом брегу, обележен је Дан ослобођења Сремских Карловаца од аустроугарске власти.

Помен су служили јереј Бојан Нинковић и ђакон Марко Стефановић, а присуствовали су представници општинске власти – председник општине Александар Саша Стојкечић, председник Скупштине општине Бобан Петковић, чланови Општинског већа Ђурђица Шнур, Живана Живановић и Ђорђе Миљевић, те чланови Кабинета председника општине Милица Плавшић и Светомир Михаљев. Венац су положили Стојкечић и Петковић.

По почетку Првог светског рата, у Срему, па тако и Карловцима, почињу хапшења, прогањања и убијања Срба. Најпре су отпремани у затворе Петроварадинске тврђаве, а касније у тврђаву и казамат Арад. Карловци су имали доста добровољаца у српској војсци, од којих су шесторица погинула. На гробљу је сахрањено 18 ратника у једном низу, са централним спомеником на којем су уклесана имена сахрањених са редним бројем, док су појединачни споменици лево и десно обележени само крстом и редним бројем.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights