недеља, јун 23, 2024
ВестиПокрајинска Влада

Почела санација унутрашњости Жупног двора

Санација унутрашњости Жупног двора који са католичком црквом Пресветог тројства у Сремским Карловцима чини целину, почела је пре нешто више од две седмице о трошку Покрајинске владе. Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Горан Каурић посетио је данас то здање и рекао како је Покрајинска влада издвојила нешто мање од 21 милион динара за уређење унутрашњости објекта.

– Испоставило се да је стање објекта горе него што су архитекте и грађевинци процењивали, па ће бити потребно знатно више новца да би се у потпуности санирао – рекао је Каурић. – Представници фирме „КОТО“ из Београда, која је одабрана за извођача радова, спремни су да за неколико дана направе прорачун додатних радова како би се само стабилизовао објекат, а после ће се видети шта и колико је потребно даље радити. Врло брзо ћу разговарати са директором Покрајинског завода за заштиту споменика културе Сашом Мартиновићем  и председником Покрајинске владе Игором Мировићем како бисмо договорили даље кораке када је овај објекат у питању.

По речима жупника Матеја Перића, радовима је обухваћена комплетна зграда од око 450 метара квадратних са унутрашње стране. Како каже, у првој фази је било предвиђено да се са­нира на­ру­шена ста­ти­ка од­но­сно обави учвршћивање згра­де, а по­том настави с унутрашњим уређењем.

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights