среда, јун 26, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине

ОПШТИНА ПРЕДУЗЕЛА КОРАКЕ ЗА ПРЕВАЗИЛАЖЕЊЕ ВИШЕГОДИШЊИХ ПРОБЛЕМА – Ради се пројекат обнове јавне и декоративне расвете

Надлежни у карловачкој општини покренули су израду пројектно-техничке документације за декоративну и јавну расвету у Сремским Карловцима, што је како каже први човек места Александар Саша Стојкечић, први корак ка отклањању годинама присутних недостатака у функционисању уличног осветљења.

По Стојкечићевим речима, општина је добила од Владе АП Војводине седам милиона динара за пројектовање, како је приликом посете покрајинског премијера Игора Мировића Карловцима на почетку ове године и наговештено, а на конкурсу за тај посао одабран је АГ Институт из Новог Сада.

– Предмет уговора склопљеног са поменутом пројектном кућом јесте израда пројекта реконструкције садашње јавне расвете и обнова и постављање нове декоративне расвете – каже Стојкечић. – Дужи период имамо проблема са дотрајалом јавном расветом и ово је пут ка њиховом превазилажењу. Да ли ће се фазно или ођедном предузети измена расвете, знаћемо када техничка документација буде завршена и шта она предвиђа. Како настављамо са програмом санације фасада и других радова у оквиру њега, неопходно је да се новообновљене куће декоративно осветле и тако добију јачи визуелни идентитет ноћу.

Стојкечић каже да ће по завршетку израде документације бити позната процењена вредност радова и технички услови, али у сваком случају, истиче да је реч о обимном послу. Новцу за реализацију, већим делом, нада се из покрајинског буџета преко конкурса, као и на основу Закона о Карловцима.

Обнову и унапређење јавне расвете у претходном сазиву локална власт имала је намеру да спроведе склапајући јавно-приватно партнерство. У два наврата је расписиван конкурс. По првом, који је обустављен, то је требало да кошта општину око 130 милиона динара. У другом покушају, када је износ за реконструкцију и рационализацију система јавног осветљења употребом ЛЕД сијалица био нешто мањи, није добијено зелено светло локалног парламента.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights